Oldalak

2017. december 26., kedd

Jól bevált fehérkenyér

Hozzávalók:
  • 2,7 dl víz (0,7 lehet tej)
  • 2 csapott tk. só
  • 2 ek. olaj
  • csipet aszkorbinsav (csak ha gyengébb minőségű a liszt)
  • 2 ek. burgonyapehely (elhagyható)
  • 20-25 dkg öregtészta
  • 20 dkg fehér tönkölyliszt (vagy BL 80 liszt)
  • 30 dkg BL 80 liszt
  • 1 dkg friss élesztő

A tésztát gépben dagasztatom, 20 percig. Ügyelek rá, hogy nehogy túlmelegedjen, ha szükséges nyitott tetővel dolgoztatom. Mikor kész, kissé átgyúrom, akkor jó, ha rugalmas, kissé visszaüt a tészta gyúrás közben. Kelesztőtálba teszem, hagyom duplájára kelni. Jót tesz neki, ha 20 perc után kissé átforgatom. Mikor szépen megkelt, enyhén lisztezett felületre borítom, ellapogatom a kezemmel, megformázom. Jénait sütőpapírral kibélelem, a tetejét rátéve hagyom jó duplájára kelni. Ekkor pengével bevágom, további 15-20 percig hagyom kelni, vagy míg a bevágások szépen szétnyílnak.

A jénai tetejét belülről jól bespriccelem vízzel, majd hideg sütőben kezdem sütni. 220-230 fokra állítom, kb. 50-55 percig, vagy míg a kívánt színt eléri sütöm. Az utolsó 5-10 percre le lehet venni a tetőt (kezekre vigyázni, a kiáramló gőz nagyon éget, tapasztalatból tudom!), ekkor vastagabb lesz kicsit a kenyér héja.

Mikor kész rácsra teszem hűlni, hideg vízzel lespriccelem, majd boldogan hallgatom, ahogy beszélgetni kezd, cserepesedik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése