- 20 dkg kenyérliszt
- 15 dkg víz
- 1 evőkanál kovász vagy 5 g friss élesztő
Tálba öntjük a vizet, beletesszük a kovászt vagy a friss élesztőt és alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet és egy spatulával simára keverjük. A tálat lefedjük és a tésztát 8-12 órán keresztül a konyhapulton hagyjuk.
Öregtésztával lehet helyettesíten ezt az előtésztát, de ebben az esetben a tésztába s tennék 5 g friss élesztőt. (hűvösebb időben, vagy gyorsítás céljából a kovászos előtészta mellé is mehet ez a kevés élesztő)
Öregtésztával lehet helyettesíten ezt az előtésztát, de ebben az esetben a tésztába s tennék 5 g friss élesztőt. (hűvösebb időben, vagy gyorsítás céljából a kovászos előtészta mellé is mehet ez a kevés élesztő)
Tészta:
- 50 dkg kenyérliszt
- 2 tk. só
- az összes előtészta
- 15 dkg sűrű joghurt (görög joghurtot használtam)
- kb. 2 dl víz
- 2 dkg puha vaj
A tészta hozzávalóit a dagasztótál üstjébe mérjük, majd alacsony fokozaton (ezen a gépen van extra alacsony fokozat is) 2-4 percig keverjük, majd hozzáadjuk a puha vajat és magasabb fokozatra kapcsolunk. Még 8-10 percig dagasztjuk a tésztát. Amikor szép sima és hólyagos, kikapcsoljuk a gépet, a tálat lefedjük, és a tésztát kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, téglalap formára igazítjuk, majd megformázzuk. Sütőpapírral bélelt kenyérformába tesszük, fóliával letakarjuk és ismét duplájára kelesztjük.
220 fokra előmelegített gőzös sütőben kb. 50 perc alatt szép pirosra sütjük. A kisült kenyeret rácson hűtjük ki.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése