Hozzávalók:
Öregtésztához:
Öregtésztához:
- 15 dkg kenyérliszt (Bl80)
- 0,3 dkg friss élesztő
- 0,9 dl víz
Tésztához:
- 50 dkg kenyérliszt (BL80)
- 2 csapott tk só
- 2 ek burgonyapehely (elhagyható, nálam pont elfogyott)
- 1 dkg friss élesztő
- a fenti összes öregtészta
- 2 ek olaj
- 2,7 dl víz
- Elkészítése:Az öregtésztát előző este összeállítjuk. A lisztet egy tálba szórjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos vizet és jól összedolgozzuk. Letakarva egy éjszakát a konyhapulton hagyjuk pihenni. Ez 10-12 óra.A lisztet egy tálba öntjük, elkeverjük a sóval, burgonyapehellyel, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a darabokra tépkedett öregtésztát, az olajat, és a meleg, de nem forró vizet.Ha a tészta nagyon ragadna, adhatunk hozzá 1 csipet lisztet. Alaposan kidagasztjuk, legalább 10 percig intenzíven. Lefedve, meleg helyen kb. 30 percet kelesztjük.Ezután lazán átgyúrjuk a tésztát. Visszarakjuk a tálba kelni további 15-20 percet.A megkelt tésztát kör alakúra ellapogatjuk kézzel, majd az itt található módon megformázzuk a kenyeret.A kacsasütő jénait (8literes) fedelét kibéleljük sütőpapírral és belehelyezzük a kenyérkét.A jénai alját pedig fedőként a tésztára borítjuk. Kb. 45-50 percet kelesztjük.Félidőben egy éles késsel vagy pengével három vágást ejtünk a tésztán.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése