Oldalak

2017. december 26., kedd

Fehér kenyér recept

Hozzávalók:
Öregtésztához:
  • 15 dkg kenyérliszt (Bl80)
  • 0,3 dkg friss élesztő
  • 0,9 dl víz
Tésztához:
  • 50 dkg kenyérliszt (BL80)
  • 2 csapott tk só
  • 2 ek burgonyapehely (elhagyható, nálam pont elfogyott)
  • 1 dkg friss élesztő
  • a fenti összes öregtészta
  • 2 ek olaj
  • 2,7 dl víz
  • Elkészítése:
    Az öregtésztát előző este összeállítjuk. A lisztet egy tálba szórjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos vizet és jól összedolgozzuk. Letakarva egy éjszakát a konyhapulton hagyjuk pihenni. Ez 10-12 óra.
    A lisztet egy tálba öntjük, elkeverjük a sóval, burgonyapehellyel, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a darabokra tépkedett öregtésztát, az olajat, és a meleg, de nem forró vizet.
    Ha a tészta nagyon ragadna, adhatunk hozzá 1 csipet lisztet. Alaposan kidagasztjuk, legalább 10 percig intenzíven. Lefedve, meleg helyen kb. 30 percet kelesztjük.
    Ezután lazán átgyúrjuk a tésztát. Visszarakjuk a tálba kelni további 15-20 percet.
    A megkelt tésztát kör alakúra ellapogatjuk kézzel, majd az itt található módon megformázzuk a kenyeret.
    A kacsasütő jénait (8literes) fedelét kibéleljük sütőpapírral és belehelyezzük a kenyérkét.
    A jénai alját pedig fedőként a tésztára borítjuk. Kb. 45-50 percet kelesztjük.
    Félidőben egy éles késsel vagy pengével három vágást ejtünk a tésztán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése