Oldalak

2015. május 23., szombat

Padlizsán saláta

3 – 4 darab közepes nagyságú padlizsánt veszünk (1, 1 és fél kg).Figyeljünk arra, hogy minél sötétebb legyen a szine – akkor a legérettebb, és lehetőleg legyen fényes, - ami a frissességét igazolja.
Láng fölé tett fémlemezen, időnként minden oldalára forgatva, megsütjük – mig egészen puha lesz. Fémlemez nélkül is süthetjük, egyenesen a lángra téve. Ez esetben érdemes elötte alufóliával betakarni a kályha plattját és igy visszahelyezni a rácsot. Könnyebb lesz majd a kályha tisztitása. Megtörténhetik, hogy sütés közben a levéből is kifolyik egy kevés. A legfinomabb szén fölött sütni.
Miután megsült,(héja megkérgesedett és húsa megpuhult) lehetőleg még minél melegebben, kézzel hámozzuk le a héját és távolitsuk el a szárát. (én egy edényben hideg vizet készitek, abba mártogatom a kezem, hogy ne égesse meg az újjam, miközben másik kezemben, száránál fogva tartom) Ezután deszkára helyezem, amit kissé megdőtök,hogy a leve lefolyhasson. Még melegen, a deszkán fakéssel vagy fakanállal addig vagdalom, amig pépes lesz. Egy tálba teszem, izlés szerint sózom borsozom, pár csepp citromot vagy ecetet adok hozzá és állandó keverés közben, cseppenként hozzákeverek 1, 1 és fél deci olajat.
Egy nagyobb fej hagymát apróra vágok,hozzákeverem a padlizsánhoz,paradicsom szeletekkel diszitem és azonnal tálalom.

Majonézes padlizsán.
Egy nyers tojás sárgájából majonézt keverek, ehhez adom hozzá a padlizsán pépet. Egy- két sült ,hámozott és péppé vagdalt paprikát is adok hozzá (még kellemeseb lesz az ize.) Ide is tehetünk apróra vágott hagymát, de akár el is maradhat. Van aki 1-2 cikk tört fokhagymát is ad hozzá, én nem szoktam.
A padlizsán pépet margarinos dobozban befagyasztva tárolom. Télen előveszem és miután kienged, ugyanúgy keverem ki olajjal vagy majonézzel, mint nyáron.
Sok sikert és jó étvágyat kivánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése