Oldalak

2015. május 23., szombat

Linzer

Hozzávalók:
10 dkg cukor (de szebb lesz a porcukortól)
20 dkg liszt
12 dkg margarin
1 db tojás
½  cs. sütőpor
1 cs. vaníliás cukor
fél citrom leve (elhagyható)
lekvár

A sütőporos lisztben a margarint eldolgozzuk, hogy szép morzsás tésztát kapjunk. Beleütjük a tojást, beletesszük a cukrokat és a citrom levét, majd összegyúrjuk. Ha túl puha a tészta, akkor tehetünk hozzá lisztet. Folpackba csomagoljuk és legalább 30 percre hűtőbe tesszük.  Jól belisztezve gyúródeszkán folytathatjuk tovább a munkát. A tésztát kb. fél centi vastagra nyújtsuk ki jó lisztes deszkán, hogy ne ragadjon a tészta a deszkához, így nem érdemes túl kemény tésztát csinálni, mert az újra nyújtásnál mindig lisztezünk.
 Linzer szaggatóval kiszaggatjuk a tésztát és sütőpapírral bélelt gáztepsibe tesszük.  180 °C-on sütjük addig, amíg az alja egy kicsit nem kezd el barnulni, ez kb. 5 perc, különben száraz lesz.Ha kihűlt lekvárral ragasztjuk össze a korongokat. Én többnyire sárgabarack lekvárt szoktam használni, de szilva és ribizli lekvárral is finom. Jól záródó műanyagdobozba tesszük.  Elkészülésekor kemény, de egy kis állás után, vagy másnapra megpuhul.Porcukorral meghintve tálaljuk!
Tipp:
1 adag körülbelül 23 db kész linzer lesz. én ezért legalább két adagot sütök egyszerre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése