Oldalak

2014. július 2., szerda

Kürtőskalács.1

Hozzávalók

  • Hozzávalók 6 darabhoz
  • 1 kg kenyérliszt
  • 1 tojás
  • 3 tojássárgája
  • 3 evőkanál cukor
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 3 dkg friss élesztő
  • 7 dl tej
  • csipet só
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 evőkanál reszelt citromhéj
  • a kenéshez és a forgatáshoz:
  • 15 dkg olvasztott vaj
  • kristálycukor
  • darált dió vagy kókuszreszelék

Elkészítés

  1. Jól kidolgozott, kissé keményebb kelt tésztát gyúrunk a hozzávalókból. 
    1 órás kelesztés után lisztezett deszkán 1/2 centi vastagra és kör alakúra nyújtjuk, majd csiga alakban ujjnyi széles csíkra vágjuk a tésztát.
    Első használat előtt a hengert folyamatosan forgatva megmelegítjük a parázs fölött (nagyjából 1 percen keresztül), ezután vékonyan megkenjük olvasztott vajjal.
    A tésztacsíkot rácsavarjuk a formára úgy, hogy a csík elejét és végét a csavarás alá hajtjuk, és kicsit fedje egymást a tekerés alatt a tésztacsík.
    Deszkán meghengergetjük, hogy a tészta rányomódjon a formára, majd megkenjük olvasztott vajjal, ezután beleforgatjuk a cukorba.
    Erősen izzó parázs fölött, folyamatosan forgatva 3-5 perc alatt készre sütjük, majd tetszőlegesen fahéjas cukorba, dióba vagy kókuszreszelékbe forgatjuk.
    A hengeren hagyjuk fél percig, majd óvatosan lehúzzuk róla.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése