A langyos tejben egy kanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
Tálba szitáljuk a lisztet. Beleöntjük a megkelt élesztőt, a tojássárgáját, a puha vajat, a cukrot, a csipetnyi sót. (Én fél citrom reszelt héját is hozzá szoktam adni, de ez kihagyható.) Jól kidolgozzuk a tésztát (addig gyúrjuk, amíg el nem válik az edény falától), ezután letakarva egy órán át kelesztjük. Miután megkelt, kiveszünk belőle egy 10 dkg-os adagot, lisztezett deszkán ujjnyi széles hengert sodrunk belőle, és megszakítás nélkül, hézagmentsen, csigavonalban a sütőfára tekerjük. Megkenjük olajjal vagy olvasztott vajjal, cukorba hempergetjük, majd a parázs fölé tesszük a sütőfát, és állandó forgatás mellett nem túl gyorsan sütni kezdjük. (Sütés közben karamellizálódik a cukor, és szép, ízletes bevonatot képez a tésztán.)
A sütési idő a tészta vastagságától és a tűz erejétől függően kb. 15 perc.
Amikor aranybarnára sült, a sütőfát függőlegesen tartva tálra rázzuk. Kissé lehűtjük a sütőfát, majd folytatjuk a sütést.
A kész kalácsok tetejét beszórhatjuk cukros dióval, mandulával vagy fahéjas cukorral is.
Tipp: grillezős sütőben is készíthetjük úgy, hogy a tésztával körbetekert sütőfát folyamatosan forgatjuk a forró grillrács alatt. Üres sörösdobozra vagy alufóliával gondosan bevont papírtörlős gurigára tekerve a sütőben is süthető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése