Oldalak

2014. július 2., szerda

Kürtőskalács

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 5 evőkanál porcukor
  • 10 dkg puha vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl langyos tej
  • csipetnyi só
  • A kenéshez
  • vaj vagy néhány kanál olaj
  • A szóráshoz
  • kristálycukorral kevert fahéj
  • durvára vágott dió
  • darált mandula

Elkészítés

  1. A langyos tejben egy kanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
    Tálba szitáljuk a lisztet. Beleöntjük a megkelt élesztőt, a tojássárgáját, a puha vajat, a cukrot, a csipetnyi sót. (Én fél citrom reszelt héját is hozzá szoktam adni, de ez kihagyható.) Jól kidolgozzuk a tésztát (addig gyúrjuk, amíg el nem válik az edény falától), ezután letakarva egy órán át kelesztjük. Miután megkelt, kiveszünk belőle egy 10 dkg-os adagot, lisztezett deszkán ujjnyi széles hengert sodrunk belőle, és megszakítás nélkül, hézagmentsen, csigavonalban a sütőfára tekerjük. Megkenjük olajjal vagy olvasztott vajjal, cukorba hempergetjük, majd a parázs fölé tesszük a sütőfát, és állandó forgatás mellett nem túl gyorsan sütni kezdjük. (Sütés közben karamellizálódik a cukor, és szép, ízletes bevonatot képez a tésztán.) 
    A sütési idő a tészta vastagságától és a tűz erejétől függően kb. 15 perc.
    Amikor aranybarnára sült, a sütőfát függőlegesen tartva tálra rázzuk. Kissé lehűtjük a sütőfát, majd folytatjuk a sütést.
    A kész kalácsok tetejét beszórhatjuk cukros dióval, mandulával vagy fahéjas cukorral is.
    Tipp: grillezős sütőben is készíthetjük úgy, hogy a tésztával körbetekert sütőfát folyamatosan forgatjuk a forró grillrács alatt. Üres sörösdobozra vagy alufóliával gondosan bevont papírtörlős gurigára tekerve a sütőben is süthető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése