Oldalak

2014. július 2., szerda

Kürtőskalács sütőben sütve

Hozzávalók

  • Hozzávalók 4-6 darabhoz
  • 50 dkg liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 3,5 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • a sütéshez:
  • konyhai papírtörlő gurigája (4-6 db)
  • alufólia
  • a hempergetéshez:
  • tej vagy olvasztott vaj
  • kristálycukor

Elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit megdagasztjuk, letakarva hagyjuk duplájára kelni.
    Ezalatt a papírgurigákat bevonjuk alufóliával. A tésztát lisztezett felületen egy centiméter vastag lappá nyújtjuk. Csigavonalban nagyjából két centi széles csíkra vágjuk, és a beolajozott, alufóliás gurigákra tekerjük úgy, hogy picit fedjék egymást a csíkok. Az elején és a végén az utolsó kör alá hajtjuk a tésztát. Néhányszor meggörgetjük a hengert, hogy a tészta jól tapadjon rajta.
    A sütőt bekapcsoljuk 200 fokra. A kalácsokat lekenjük tejjel vagy olvasztott vajjal, majd kristálycukorba forgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk annyi hengert, hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett, ne érjenek össze. Többféle módon is süthetjük: 200 fokon időnként forgatva nagyjából 20 percig. Ha van a sütőnek grill sütési módja, akkor csak azt használjuk 200 fokon, és gyakran forgatva sütjük szép barnára a kalácsokat.
    A forgatáshoz fém csipeszt használjunk, ezzel a legkönnyebb a gurigák végét megfogni. Amikor elkészült egy adag, rögtön lehúzzuk a formáról, és így hagyjuk hűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése