Oldalak

2014. július 2., szerda

Házi chips adalékok nélkül

Hozzávalók

  • 25 dkg kukoricaliszt
  • 25 dkg búzaliszt
  • 5 teáskanál olaj
  • 1 kávéskanál só
  • A sütéshez
  • olaj
  • Az ízesítéshez
  • só, pirospaprika, csípős paprika, bors, ízlés szerint egyéb fűszer

Elkészítés

  1. Összekeverjük a liszteket és a sót. Belekeverjük az olajat, apránként vizet adunk hozzá, közben elkezdjük összegyúrni. (Annyi víz kell hozzá, amennyitől rugalmas, de véletlenül sem ragadós, folyós tésztát kapunk.) Negyed órán át pihentetjük.
    Ezután lisztezett deszkán 1 milliméter vastagságú lepényeket nyújtunk belőle, amelyeknek mindkét oldalát megsütjük vastag falú, száraz (zsiradék nélküli!) serpenyőben. Amikor hólyagosodni kezdenek, már meg is fordítjuk őket. (Nagyon gyorsan sülnek.)
    A sült tortillákat háromszög alakú darabkákra vágjuk, és bő, forró (tényleg forró!) olajban addig sütjük őket, amíg itt-ott kicsit barnulni nem kezd a szélük. (Ha az olaj nem elég forró, vagy ha túl hamar kivesszük a darabokat, akkor nem lesznek ropogósak. 
Egyszerre csak néhányat tegyünk az olajba, hogy bőven legyen helyük sülni.) A kész chipset papírtörlőre szedjük, és ízlés szerint fűszerezzük. 
Tipp: még ízesebb lesz, ha valamilyen fűszernövényt (nagyon apróra vágott kaprot, snidlinget, vöröshagymát, reszelt fokhagymát, őrölt csilit) vagy kevés finomra reszelt, erőteljes ízű sajtot gyúrunk a tésztába.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése