Oldalak

2014. július 2., szerda

Almás pite kelt tésztából

Hozzávalók

  • Hozzávalók 38 x 28 cm-es tepsihez
  • a tésztához:
  • 25 dkg rétesliszt
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál só
  • 8 dkg porcukor
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 dl olaj
  • 1 tojás
  • a töltelékhez:
  • 3 kg alma
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 2 citrom leve és reszelt héja
  • 1-2 teáskanál őrölt fahéj
  • kevés darált keksz vagy zsemlemorzsa
  • a tetejére:
  • 1 tojás (elhagyható)
  • a tálaláshoz:porcukor

Elkészítés

  1. A tészta hozzávalóiból kelt tésztát készítünk. (Nagyon lágy, szinte ragacsos állaga lesz.) Letakarva a duplájára kelesztjük.
    Megtisztítjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük az almát. Rögtön összekeverjük a citromlével, így nem barnul meg nagyon. Megkóstoljuk, ízlés szerint édesítjük, valamint belekeverjük a fahéjat és a citromhéjat is. Bekapcsoljuk a sütőt 190 fokra, sütőpapírt vágunk a tepsibe.
    A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és elfelezzük. Az egyik felét lisztezett sütőpapíron kinyújtjuk, és belehúzzuk a tepsibe. Kevés darált kekszet szórunk rá, és elosztjuk rajta a kinyomkodott almatölteléket. Befedjük a másik kinyújtott lappal, a széleken kissé be is nyomkodjuk a tésztát. Ha fényes tetejű süteményt szeretnénk, akkor a felső lapot megkenjük kevés vízzel elkevert, felvert tojással. 
    A süteményt villával sűrűn megszurkáljuk, hogy a gőz sütés közben távozni tudjon. Nagyjából 35-40 perc alatt megsütjük, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt kockára vágjuk, és megszórjuk porcukorral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése