Oldalak

2014. július 2., szerda

Egyszerű fehér kenyér

Hozzávalók

  • Hozzávalók 29 × 16 cm-es formához
  • 50 dkg kenyérliszt (BL80)
  • kb. 2,5 dl víz (a liszt minőségétől függ)
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 csipet cukor
  • 3 kávéskanál só
  • 2 evőkanál olaj
  • Elkészítés

    1. A kimért hozzávalókból elveszünk 1 dl vizet, 10 dkg lisztet és 1 dkg élesztőt. Alaposan összekeverjük a cukorral, és letakarva, szobahőmérsékleten tartjuk 1-1,5 órát. Ezalatt a tészta felfut, hólyagot vet. Belevegyítjük a többi hozzávalót, és kézzel vagy géppel rugalmas tésztát dagasztunk belőlük. Letakarva kelesztjük egy órát; félidőben egyszer átgyúrjuk, így még jobb lesz az állaga. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk,10-15 dkg-ot elveszünk belőle. Ez lesz a kenyérmag, amit hűtőben tárolunk a következő kenyér sütéséig. A többi tésztát ezután hosszúkásra formázzuk. A sütőformát kivajazzuk vagy kibéleljük sütőpapírral. Beletesszük a formázott tésztát, letakarjuk, és újabb kelesztés következik, legalább 40 percig. Előmelegített, forró, gőzös sütőben 40-50 percet sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
      Tipp: ebből a mennyiségből kb. 70 dkg-os kenyerünk lesz. A Kifőztük következő számában már a kenyérmaggal készítünk kenyeret. Utóbbi hűtőben, lezárt dobozban vagy nejlonzacskóban 8-10 napig áll el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése