A kenyérhez nagy tálban elkeverjük a lisztet a sóval meg a szárított élesztővel. Hozzáöntjük a vizet, és kézzel elkeverjük. (Nem dagasztjuk!) Fóliával letakarva
12-18 órán át szobahőmérsékleten állni hagyjuk.
Másnap erősen lisztezett felületre borítjuk a tésztát, és egymásra hajtjuk a 4 szélét. Megszórjuk búzadarával/-korpával, és a hajtogatott résszel lefelé egy szintén búzadarával/-korpával megszórt konyharuhára fordítjuk. 2 órán át pihentetjük, majd az előzőleg
a sütőben jól felforrósított vas-lábosba fordítjuk, és befedjük.
260 fokra melegített sütőben 30 percig lefedve, majd 20 percig (illetve amíg meg nem barnul) fedetlenül sütjük.
Tipp: süthetjük pyrex-ben, jénaiban, kerámiában, zománcozott edényben, de a vaslábos az igazi, mert csak az tud annyira felforrósodni, amennyire ehhez kell. Mindössze arra kell figyelni (és tényleg semmi másra!), hogy amikor fedetlenül sül, ne kapjon oda a teteje. Ez sütő függvénye: szükség esetén az utolsó 20 perc-ben lazán sütőpapírt dobhatunk a kenyérre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése