Oldalak

2014. július 2., szerda

Dagasztás nélküli kenyér

Hozzávalók

  • Hozzávalók (a csésze 2,5 dl-es)
  • 3 csésze liszt
  • 1 és 1/4 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál szárított élesztő
  • 1,5 csésze víz
  • Elkészítés

    1. A kenyérhez nagy tálban elkeverjük a lisztet a sóval meg a szárított élesztővel. Hozzáöntjük a vizet, és kézzel elkeverjük. (Nem dagasztjuk!) Fóliával letakarva 
      12-18 órán át szobahőmérsékleten állni hagyjuk.

       Másnap erősen lisztezett felületre borítjuk a tésztát, és egymásra hajtjuk a 4 szélét. Megszórjuk búzadarával/-korpával, és a hajtogatott résszel lefelé egy szintén búzadarával/-korpával megszórt konyharuhára fordítjuk. 2 órán át pihentetjük, majd az előzőleg 
      a sütőben jól felforrósított vas-lábosba fordítjuk, és befedjük. 
      260 fokra melegített sütőben 30 percig lefedve, majd 20 percig (illetve amíg meg nem barnul) fedetlenül sütjük.
      Tipp: süthetjük pyrex-ben, jénaiban, kerámiában, zománcozott edényben, de a vaslábos az igazi, mert csak az tud annyira felforrósodni, amennyire ehhez kell. Mindössze arra kell figyelni (és tényleg semmi másra!), hogy amikor fedetlenül sül, ne kapjon oda a teteje. Ez sütő függvénye: szükség esetén az utolsó 20 perc-ben lazán sütőpapírt dobhatunk a kenyérre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése