Oldalak

2012. december 14., péntek

Diós mákos beigli

Hozzávalók:

1 kg liszt
1 liter tej
4 db tojás
Csipetnyi só
2 db teavaj
½ pohár tejföl
¼ kg cukor
¼ kg mák
¼ kg dió
Egy kevés fahéj
Egy kevés kakaópor
4 db citrom lereszelt héja
4 -5 evőkanál olaj
1 csomag mazsola
4 csomag vaníliás cukor
½ kg porcukor
1 db élesztő



A tészta elkészítése:

A lisztet egy tálba öntöm, kis sót szórok bele, hozzáadom a cukrot. Elkeverem őket, közben a tejet megmelegítem. A meleg tejből egy kis csészével kiveszek, belerakom az élesztőt, egy kávéskanál cukrot, amíg az élesztő hatására ki nem fut a csészéből. Az élesztős tejet hozzáöntöm a liszthez. A maradék meleg tejjel hígítom, és összedolgozom a tésztát. A tojások sárgáját, a tejfölt és a teavajakat hozzáadom, és kézzel addig dagasztom, amíg le nem válik a kezemről. Egy konyharuhával letakarom, és félreteszem, hogy jól megkeljen.
Egy tálba helyezem a darált diót, egy másikba a mákot. A mazsolát, a vaníliás cukrot a lereszelt citromot elfelezem, és külön- külön hozzáadom a dióhoz, és a mákhoz. A dióhoz még teszek fahéjat és kakaóport is. Mikor a tészta megkelt, lisztezett gyúródeszkára helyezem, a felét kinyújtom két centi vastagságúra. Rászórom a diót, és meglocsolom a töltelék tetejét egy deci olajjal. A kezemmel feltekerem, hogy egy beigli formájú rudat kapjak belőle. Kikent tepsibe helyezem, a megmaradt tojásfehérjével a tetejét megkenem, és 180 fokos előmelegített sütőben szép barnára sütöm. A tészta másik felét ugyanígy kinyújtom, a mákkal megszórom, egy deci olajjal meglocsolom, tepsibe helyezem, a tetejét megkenem tojásfehérjével, és ugyanúgy kisütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése