Oldalak

2012. május 30., szerda

Tavaszi töltött karalábé recept


hozzávalók 4 főre
4 nagyobb vagy 8 kisebb zsenge karalábé
500 g darált sertéshús
100 g főtt rizs
1 tanyasi vagy bio tojás
tengeri só
frissen őrölt fekete bors
2 bio zöldségleves kocka
50 g vaj
kb. 50 g liszt
200 ml tejföl
1 csokor petrezselyem

elkészítés
A karalábékat megtisztítjuk. A szép egészséges, belső, nagyon zsenge leveleket ne dobjuk ki, mert felhasználjuk.
A gyökér felöli részén kivájjuk a karalábékat, hogy majd bele tudjuk tölteni a tölteléket.
A darált húst összedolgozzuk a tojással, sóval, borssal és a rizzsel. Beletöltjük a karalábékba.
Egy szélesebb lábas aljára beleteszük a kivájt " karalábéforgácsokat ", ráhelyezzük a töltötteket, és a megmosott, csíkokra felvágott levélkéket közéjük rakjuk.
Felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, hogy kb. 3/4 magasságig érjen a karalábéknak. Hozzáadjuk a 2 zöldségleves kockát, lefedjük, hagyjuk felforrni, majd visszavesszük a lángot, és kb. 20-30 perc alatt puhára főzzük. Vigyázzunk, nehogy túl puhára főzzük!
A vajból és lisztből rántást készítünk.
A megfőtt karalábékat kivesszük a léből.
A  vajas rántást ezzel a lével kisebb adagokkal jó hígra felengedjük, közben csomómentesre keverjük, és visszaöntjük az edénybe.
A tejfölt is kissé felhígítjuk, majd azt is hozzáadjuk. Kevergetve felforraljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Visszatesszük a töltött karalábékat, kissé beleforgatjuk őket, és a felaprított friss petrezselyemet hozzáadva tálalhatjuk is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése