Oldalak

2011. január 1., szombat

Zöldbableves

Hozzávalók: 30 deka marhacsont, 4 deka vaj, 3 deka liszt, zöldpetrezselyem, só és 1 deci tejfel.

A ferdén vágott zöldbabot 30 percig 1½ liter vízben s külön a csontot 2½ órán át fõzzük. Azalatt világos rántást készítünk, melybe egy evõkanálnyi reszelt vöröshagymát, vágott zöldpetrezselymet és egy kávéskanálnyi paprikát teszünk s aztán feleresztjük a csontlével s beforraljuk. Tálalásnál tejfellel ízesítjük.

Torockói rostélyos

Hozzávalók: 4 db 20 dekás hízott rostélyos, 6 deka sertészsír, 10 deka vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 db zöldpaprika, 2 db nyers paradicsom, 15 deka tarhonya, 2 deka só és 3 deka zsír.

A megsózott rostélyosokat meleg zsírban megsütjük s egy lábasba helyezzük, a visszamaradt meleg zsírban a 10 deka finomra vágott vöröshagymát a finomra vágott fokhagymával rózsaszínűre hevítünk, 2 deka piros paprikával összekeverjük, 1 deci vízzel fölengedjük és fölforraljuk s a rostélyosra öntjük. Karikákra vágott 2 db zöldpaprikát és paradicsomot is teszünk rá, letakarva mindaddig pároljuk, míg megpuhul. A tarhonyát külön megpároljuk, vagy megpirítjuk pirosra és a rostélyosra szórjuk, mikor az már majdnem teljesen puha. Letakarva pároljuk, hogy a tarhonya a rostélyos tetején megdagadjon. Lehetőleg ugyanabban az edényben, amelyben készítettük, szolgáljuk fel. Párolás közben vigyázni kell arra, hogy ez a tarhonyás étel elég leveses maradjon, tehát ha szükségesnek látszik, akkor vízzel hígítani kell.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése