Oldalak

2011. január 1., szombat

Frankfurti leves

Hozzávalók: 21 deka zöldség, étolaj, 6 deka vöröshagyma, 30-40 deka marhacsont, 2 deka vaj, 3 deka liszt, zöldpetrezselyem, egy kávéskanálnyi paprika, törött bors, 1 deci tejföl és 1 pár virsli.

20 deka zöldséget apróra vágunk és kevés olajon megpirítjuk, majd egy evõkanálnyi finomra vágott vöröshagymával tovább pirítva feleresztjük 1½ liter csontlével, de ha vízzel eresztjük fel, tegyünk a levesbe egy fél kiló marhacsontot. Fõzzük ki a levest jó ízesre. Egy kis vajas rántással, melybe egy evõkanálnyi zöldpetrezselymet tettünk, majd némi törött borssal ízesítjük. A zöldséget átpasszírozzuk, majd még egy kis tejfölt adunk hozzá. Tálalás elõtt apró karikákra vágott virslit tesztünk a levesbe, mellyel újból forraljuk egy kissé. Zsírban pirított zsemlyekockával adjuk fel.

Csirke milánói módra

Hozzávalók: megtisztított csirke, 15 deka spagetti, 20 deka darált sertéshús, 1 fej vöröshagyma, 1 deci paradicsomlé, 1 kávéskanál paprika, 10 deka mortadella, étolaj és 1 deci tejföl.

Rántanivalónál nagyobb megtisztított fiatal csirke hasüregét megtöltjük az alábbiakkal:
15 deka spagettit megfõzünk, leszûrünk és egy kis vajjal elkeverve, kicsit hûtjük, 20 deka darált sertéshúst megpirítunk egy serpenyõben, 1 fej vöröshagymával, melyet elõzõleg megreszeltünk, forró zsírban megfuttatunk. A húst egy kis sóval, törött borssal fûszerezzük s egy deci paradicsomlével fedõ alatt pároljuk. Hogy szép színe legyen és az ízét is javítsuk, meghinthetjük egy kávéskanál paprikával, de csak akkor, ha puhulni kezd. Kb. 15 perces párolás után a húst egy kicsit hûtjük, majd 10 deka apróra vágott mortadellát és egy deci tejfölt a spagettivel összekeverünk s ezzel a csirke hasüregét megtöltjük, majd bevarrjuk.
Most enyhén sózva a csirkét, 5 deka forró, hevített zsírral leöntjük és középmeleg sütõben szép világospirosra sütjük. Kb. 50-60 percig sütjük (természetesen , ha a csirke fiatal és a húsa megpuhult) és a sütõbõl kivéve 20 percig hûlni hagyjuk és csak azután vágjuk fel.
A csirke mártásába tegyünk egy kis paradicsomot, pirítsuk le és egy deci tejföllel eresszük fel, majd kissé beforralva öntsük a tálalt húsra.
Körítésnek fejes- vagy paradicsom salátát adjunk hozzá.

Szalmakrumplival tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése