Számtalan módon tehetünk el savanyúságot télire. Szeretek kísérletezni az ízekkel, ezért örömmel kipróbálom az ötletes recepteket.
Hozzávalók
- egy 3 literes üveghez:
- közepes nagyságú uborka,
- ribizli és meggyfalevél,
- szárított kapor,
- 3 – 5 szem fekete bors,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 2 – 3 babérlevél,
- 2 evőkanál só,
- 1 liter vízhez
Elkészítés:
Áztassuk az uborkát vízben kb. 4 órán át, így minden szennyeződés lejön róla. A fokhagymát tisztítsuk meg, a leveleket és a kaprot tegyük az üveg aljára majd, tegyük rá a megmosott uborkát. Készítsük el a levét: a sót kavarjuk el hideg vízben, adjuk hozzá a szemes borsot, öntsük az elkészített levet az uborkára. Annyi levet készítsünk, hogy az uborkát teljesen ellepje.
Tegyük a kupakot az üvegre, de ne zárjuk le, hagyjuk így 3 napig. A 3 nap eltelte után öntsük le a levet róla, mossuk le az uborkát, a zöld leveleket dobjuk ki. Tegyünk friss zöld leveleket és kaprot egy tiszta üvegbe, tegyük bele az uborkát és öntsünk rá annyi forró vizet, ami ellepi.
Hagyjuk állni 15 – 20 percet, majd öntsük le a levet egy lábasba és főzzük fel még egyszer, adjuk hozzá a sót és a babérlevelet, majd öntsük rá az üvegben lévő uborkára. Zárjuk le az üveget, fordítsuk fejjel lefelé és takarjuk le egy paplannal, hagyjuk így kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése