Oldalak

2017. december 28., csütörtök

Újévi lencsesaláta recept

hozzávalók / 6 adag

  • 25 dkg lencse
  • 3 db szegfűszeg
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 ek 
  • 75 g virsli (lehetőleg roppanós, juhbeles)
  • 10 dkg marhahús (füstölt-főtt marhanyelv)
  • 3 közepes db újhagyma
  • 4 ek majonéz (házi!)
  • 5 ek tejföl
  • 4 db salátalevél
  • 1 db főtt tojás
  • elkészítés

    1. A lencsét 1 órára hideg vízbe áztatjuk. (Ez a művelet el is hagyható, erről később.) Ne tovább, mert teljesen szétázik!
    2. Egy lábasban 1 ek sóval feltesszük főzni az egész fej megtisztított hagymát és a szegfűszeget (célszerű teatojásban), majd a lencsét a forrásban lévő vízbe szórjuk, és al dente állagúra főzzük, ami nálam egészen pontosan 8 perc volt. (Ha a lencsét nem áztattuk be előre, a főzési idő meghosszabbodik kb. 12-15 percre. 10-12 perc elteltével kóstoljuk meg, ha megfelelő az állaga, ne főzzük tovább.)
    3. A hagymát és a szegfűszeget eltávolítjuk, a lencsét leszűrjük, és legalább langyosra hűtjük.
    4. Ezután már csak az összeállítás van hátra: egy tálban összekeverjük a majonézt a tejföllel, majd hozzáadjuk a lencsét, a karikára vágott megfőtt virslit, a karikára aprított újhagymát, valamint a kockára vágott füstölt marhanyelvet. Ízlés szerint sózzuk. (Nálam egy tk volt.)
    5. A tálaláshoz egy salátás tálkát kibélelünk egy-egy fejes saláta levéllel, és abba halmozunk a lencsesalátából, majd a tetejére 2-3 cikk (vagy karika) főtt tojást helyezünk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése