Újévi lencsesaláta recept
hozzávalók / 6 adag
- 25 dkg lencse
- 3 db szegfűszeg
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 ek só
- 75 g virsli (lehetőleg roppanós, juhbeles)
- 10 dkg marhahús (füstölt-főtt marhanyelv)
- 3 közepes db újhagyma
- 4 ek majonéz (házi!)
- 5 ek tejföl
- 4 db salátalevél
- 1 db főtt tojás
elkészítés
- A lencsét 1 órára hideg vízbe áztatjuk. (Ez a művelet el is hagyható, erről később.) Ne tovább, mert teljesen szétázik!
- Egy lábasban 1 ek sóval feltesszük főzni az egész fej megtisztított hagymát és a szegfűszeget (célszerű teatojásban), majd a lencsét a forrásban lévő vízbe szórjuk, és al dente állagúra főzzük, ami nálam egészen pontosan 8 perc volt. (Ha a lencsét nem áztattuk be előre, a főzési idő meghosszabbodik kb. 12-15 percre. 10-12 perc elteltével kóstoljuk meg, ha megfelelő az állaga, ne főzzük tovább.)
- A hagymát és a szegfűszeget eltávolítjuk, a lencsét leszűrjük, és legalább langyosra hűtjük.
- Ezután már csak az összeállítás van hátra: egy tálban összekeverjük a majonézt a tejföllel, majd hozzáadjuk a lencsét, a karikára vágott megfőtt virslit, a karikára aprított újhagymát, valamint a kockára vágott füstölt marhanyelvet. Ízlés szerint sózzuk. (Nálam egy tk volt.)
- A tálaláshoz egy salátás tálkát kibélelünk egy-egy fejes saláta levéllel, és abba halmozunk a lencsesalátából, majd a tetejére 2-3 cikk (vagy karika) főtt tojást helyezünk
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése