Oldalak

2014. július 2., szerda

Briós

  • 30 dkg liszt
  • 8 dkg vaj
  • 1 dl langyos tej
  • 1 dl natúr joghurt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 tojás sárgája
  • 2 evőkanál cukor
  • csipet só
  • A tészta kenéséhez
  • 1 tojás sárgája
  • A szóráshoz
  • 3-4 evőkanál kristálycukor

Elkészítés

  1. A briós a franciák kedvelt péksüteménye, szívesen fogyasztják reggelire. Sok – bonyolult és egyszerűbb – receptje létezik, a formázása is igen változatos. Ezúttal egyszerűen elkészíthető brióst hoztam, amelyet a hazai pékségekben is megtalálható formára alakítottam.
    A langyos tejhez keverünk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, 
    és felfuttatjuk. Tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a sütőport, és összekeverjük. Felolvasztjuk a vajat. A liszthez adjuk az élesztős tejet, a joghurtot, 
    az olvasztott vajat és a két tojás sárgáját, és bedagasztjuk a tésztát. Ha ragad, lisztet adunk hozzá. Langyos helyen 40-50 perc alatt a duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületen átgyúrjuk. Hat egyenlő részre osztjuk, mindegyiket ujjnyi vastagra sodorjuk, azután csiga alakban feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a briósokat, 
    és letakarva 15-20 percen át kelesztjük. Ezt követően megkenjük tojássárgájával 
    és megszórjuk kristálycukorral.
    180 fokos sütőben 25-30 perc alatt aranysárgára sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése