A briós a franciák kedvelt péksüteménye, szívesen fogyasztják reggelire. Sok – bonyolult és egyszerűbb – receptje létezik, a formázása is igen változatos. Ezúttal egyszerűen elkészíthető brióst hoztam, amelyet a hazai pékségekben is megtalálható formára alakítottam.
A langyos tejhez keverünk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt,
és felfuttatjuk. Tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a sütőport, és összekeverjük. Felolvasztjuk a vajat. A liszthez adjuk az élesztős tejet, a joghurtot,
az olvasztott vajat és a két tojás sárgáját, és bedagasztjuk a tésztát. Ha ragad, lisztet adunk hozzá. Langyos helyen 40-50 perc alatt a duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületen átgyúrjuk. Hat egyenlő részre osztjuk, mindegyiket ujjnyi vastagra sodorjuk, azután csiga alakban feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a briósokat,
és letakarva 15-20 percen át kelesztjük. Ezt követően megkenjük tojássárgájával
és megszórjuk kristálycukorral.
180 fokos sütőben 25-30 perc alatt aranysárgára sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése