Oldalak

2012. augusztus 20., hétfő

. Erdélyi rakott káposzta


A káposztát (ha túlságosan savanyú, kimossuk) kevés sós vízben félpuhára főzzük. Alaposan lecsepegtetjük. A szalonnát apróra kockázzuk, zsírjára sütjük, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát és fedő alatt üvegesre pároljuk. Rádobjuk a felkarikázott kolbászt, kissé pirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, (a lábast erre a kis időre levesszük a tűzről!), majd hozzáadjuk a darált húst, pici sót, ízlés szerint borsot, majd a majorannát. Végül ezt az egészet jól összekeverjük. 3-4 percig erőteljes tűzön kevergetve pirítjuk, majd mérsékeljük a tüzet és fedő alatt, levében 25-30 percig pároljuk. Kiolajozunk egy nem túl mély tűzálló tálat (vagy kis tepsit) az aljára simítjuk a káposzta 1/3-ad részét, erre egy sor rizs, rá pedig egy sor darált hús kerül. Most ismét káposzta, azután a tejföl fele, majd a maradék rizs, maradék darált hús, végül a maradék káposzta s ennek a tetejére a maradék tejföl szépen elsimítva. A tálat (tepsit) betakarjuk alufóliával, előmelegített sütőben közepes tűznél 20-25 percig pároljuk. Ezután levesszük a fóliát és most már erősebb tűznél szép pirosra sütjük. Külön csészében további tejfölt kínálhatunk hozzá!

1 kgsavanyú káposzta
40 dkgdarált sertéshús
15 dkgpaprikás kolbász
5 dkgfüstölt szalonna
1 nagy fejvöröshagyma
1-2 gerezdfokhagyma
1 kkpirospaprika
1 mkszárított majoranna
10 dkgelőfőzött rizs
3 dltejföl
ízlés szerint
ízlés szerintbors
kevésolaj

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése