Oldalak

2012. augusztus 20., hétfő

. Frankfurti leves

40 dkgkelkáposzta
20 dkgvirsli
3 ekétolaj
2 ekliszt
2 dltejföl
1 dbvöröshagyma
3-4 gerezdfokhagyma
1 tkmajoranna
1 csipetőrölt kömény
1 csipetőrölt bors
1 kkfűszerpaprika
1,5 litercsontlé vagy két leveskocka
ízlés szerint
2-3 db burgonyaigény szerint
A finomra vágott hagymát kevés olajon átpirítjuk. Hozzáadjuk a tört fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, és rövid ideig összepirítjuk. (Figyeljünk, nehogy megégjen!). Beletesszük a jól megmosott, vékonyra szeletelt kelkáposztát, (Aki dúsítani akarja, tehet bele két-három hámozott, felszeletelt krumplit is.) és apránként egy kevés csontlevet öntve hozzá, fedő alatt félpuhára pároljuk. Fűszerezzük sóval, borssal, majoránnával, és köménnyel. Ezután felöntjük a maradék levessel. A virslit felkarikázzuk, forró olajon átforgatjuk, majd a leveshez adjuk. Végül liszttel kevert tejföllel behabarjuk, még egyszer összeforraljuk, és azonnal tálaljuk. A leves tetejét tálaláskor egy kanál tejföllel és egy szál friss majoránnávnával díszítjük.
Jókai bableves

1 dbfüstölt sertéscsülök (0,5 kg-os)
20 dkgdebreceni kolbász
20 dkgszáraz tarkabab (friss bab esetén 30 dkg)
15 dkgsárgarépa
10 dkgpetrezselyemgyökér
félzeller
1 fejvöröshagyma
2 gerezdfokhagyma
2 dbpaprika
1 dbparadicsom
4 dkgolaj
1,5 dltejföl
2 ekliszt
fél csokorpetrezselyem
1 dbbabérlevél
1 púpozott tkpirospaprika
ízlés szerint

csipetk


A babot előző nap beáztatjuk éjszakára - friss bab esetén erre nincs szükség - illetve a csülköt másfél liter vízben puhára főzzük, majd a főzővízzel együtt hűtőbe tesszük. Másnap a csülök tetején képződött zsírt lekanalazzuk, és egy fazékba tesszük. A zsíron gyengén megpirítjuk a kockára vágott zöldségeket (sárgarépát, zellert, petrezselyemgyökeret), majd hozzáöntjük áztatólevével együtt a babot és a csülök főzőlevét. Fűszerezzük fokhagymával, babérlevéllel és a csülök sótartalmától függően sózzuk. Ezután hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, zöldpaprikát is és lassú tűzön főzzük. Mindeközben a kolbászt felkarikázzuk, és egy serpenyőben kisütjük, majd kivesszük és lecsepegtetjük. A sütésből visszamaradt zsírba tesszük a finomra vágott hagymát megpirítjuk, majd megszórjuk liszttel. (azaz hagymás rántást készítünk) Az utolsó pillanatban megszórjuk a pirospaprikával és az apróra vágott petrezselyem zölddel, majd egy kis levessel felengedjük, végül a leveshez keverjük és kiforraljuk. Ha a bab megfőtt, hozzáadjuk a leveshez a kolbászt, és a tejföl felével behabarjuk. A csipetkét a főzés vége előtt hét perccel tesszük a levesbe. Végül a leveshez keverjük a maradék tejfölt, és ízlés szerint ecettel állítjuk be végső ízét. Tálalás előtt kivesszük a csülköt, kicsontozzuk, apró kockákra vágjuk és a leveses tányérokba szétosztjuk. Erre merjük rá a levest, amit tejföllel, és apróra vágott petrezselyemmel díszíthetünk.


 Pásztor tarhonya

50 dkgtarhonya
60 dkgsertéscomb
1 dbvöröshagyma
kevésolaj
ízlés szerint
2 csipetőrölt bors
ízlés szerintételízesítő
1-2 dlparadicsomlé
1 ekpirospaprika
5 dbközepes krumpli
Puhára főzzük a tarhonyát. Közben elkészítjük az apró kockára vágott húsból a pörköltet. A krumplit apró kis kockákra vágjuk és külön egy kis fazékban puhára főzzük. A kész tarhonyába belekeverjük a kész pörköltet, végül a leszűrt főtt krumplit.


Tejfölös, házi rakott burgonya .

2 kgfőtt krumpli
10 dbfőtt tojás
1 szálfüstölt kolbász karikára vágva
4 dltejföl
ízlés szerint
ízlés szerintőrölt bors
ízlés szerintbazsalikom
1 szeletbacon szalonna csíkokra vágva
10 dkgreszelt sajt
Egy kb. 38 x 22 cm-es tepsit kikenünk margarinnal. Belerakunk 1 sor karikákra vágott főtt krumplit, picit megsózzuk, rárakjuk a karikára vágott főtt tojást és a felkarikázott füstölt kolbászt. Kevés tejfölt is rakunk közé, megszórjuk bazsalikommal és őrölt borssal. Rátesszük a maradék felkarikázott főtt krumplit. Picit megsózzuk. A tetejét lekenjük tejföllel, ráreszelünk sajtot. Végül ráhelyezzük a csíkokra vágott bacon szalonnát. 200 fokra előmelegített sütőbe rakjuk kb. 30 percre. Ha kész, pirosodik a teteje, kivesszük, és alufóliával letakarjuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése