40 dkg | kelkáposzta |
20 dkg | virsli |
3 ek | étolaj |
2 ek | liszt |
2 dl | tejföl |
1 db | vöröshagyma |
3-4 gerezd | fokhagyma |
1 tk | majoranna |
1 csipet | őrölt kömény |
1 csipet | őrölt bors |
1 kk | fűszerpaprika |
1,5 liter | csontlé vagy két leveskocka |
ízlés szerint | só |
2-3 db burgonya | igény szerint |
Jókai bableves
1 db | füstölt sertéscsülök (0,5 kg-os) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
20 dkg | debreceni kolbász | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
20 dkg | száraz tarkabab (friss bab esetén 30 dkg) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
15 dkg | sárgarépa | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
10 dkg | petrezselyemgyökér | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
fél | zeller | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1 fej | vöröshagyma | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2 gerezd | fokhagyma | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2 db | paprika | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1 db | paradicsom | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4 dkg | olaj | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1,5 dl | tejföl | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2 ek | liszt | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
fél csokor | petrezselyem | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1 db | babérlevél | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1 púpozott tk | pirospaprika | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ízlés szerint | só | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
csipetk A babot előző nap beáztatjuk éjszakára - friss bab esetén erre nincs szükség - illetve a csülköt másfél liter vízben puhára főzzük, majd a főzővízzel együtt hűtőbe tesszük. Másnap a csülök tetején képződött zsírt lekanalazzuk, és egy fazékba tesszük. A zsíron gyengén megpirítjuk a kockára vágott zöldségeket (sárgarépát, zellert, petrezselyemgyökeret), majd hozzáöntjük áztatólevével együtt a babot és a csülök főzőlevét. Fűszerezzük fokhagymával, babérlevéllel és a csülök sótartalmától függően sózzuk. Ezután hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, zöldpaprikát is és lassú tűzön főzzük. Mindeközben a kolbászt felkarikázzuk, és egy serpenyőben kisütjük, majd kivesszük és lecsepegtetjük. A sütésből visszamaradt zsírba tesszük a finomra vágott hagymát megpirítjuk, majd megszórjuk liszttel. (azaz hagymás rántást készítünk) Az utolsó pillanatban megszórjuk a pirospaprikával és az apróra vágott petrezselyem zölddel, majd egy kis levessel felengedjük, végül a leveshez keverjük és kiforraljuk. Ha a bab megfőtt, hozzáadjuk a leveshez a kolbászt, és a tejföl felével behabarjuk. A csipetkét a főzés vége előtt hét perccel tesszük a levesbe. Végül a leveshez keverjük a maradék tejfölt, és ízlés szerint ecettel állítjuk be végső ízét. Tálalás előtt kivesszük a csülköt, kicsontozzuk, apró kockákra vágjuk és a leveses tányérokba szétosztjuk. Erre merjük rá a levest, amit tejföllel, és apróra vágott petrezselyemmel díszíthetünk.
Pásztor tarhonya
Puhára főzzük a tarhonyát. Közben elkészítjük az apró kockára vágott húsból a pörköltet. A krumplit apró kis kockákra vágjuk és külön egy kis fazékban puhára főzzük. A kész tarhonyába belekeverjük a kész pörköltet, végül a leszűrt főtt krumplit.
Tejfölös, házi rakott burgonya .
Egy kb. 38 x 22 cm-es tepsit kikenünk margarinnal. Belerakunk 1 sor karikákra vágott főtt krumplit, picit megsózzuk, rárakjuk a karikára vágott főtt tojást és a felkarikázott füstölt kolbászt. Kevés tejfölt is rakunk közé, megszórjuk bazsalikommal és őrölt borssal. Rátesszük a maradék felkarikázott főtt krumplit. Picit megsózzuk. A tetejét lekenjük tejföllel, ráreszelünk sajtot. Végül ráhelyezzük a csíkokra vágott bacon szalonnát. 200 fokra előmelegített sütőbe rakjuk kb. 30 percre. Ha kész, pirosodik a teteje, kivesszük, és alufóliával letakarjuk.
|
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése