Oldalak

2012. augusztus 20., hétfő

Cukkíni fokhagymásan


Hozzávalók: 1, 5 kg cukkíni, 2 ek só, 2 csokor kapor, 1 fej fokhagyma, 1-1 kk bors és köménymag, 10 dkg cukor, 5 dl borecet, üvegenként késhegynyi tartósító.
Elkészítése:  A cukkínit meghámozzuk, kettévágjuk, magját kikaparjuk, majd újnyi csíkokra vágva besózzuk. Egy óra elteltével a sóból kinyomkodjuk, és üvegekbe rakjuk. A borecetet fél liter vízzel felöntjük, belerakjuk a fűszereket, a fokhagymagerezdeket és az apróra vágott kaprot, és 4-5 percig forraljuk. A lét azonnal a cukkíni szeletekre öntjük, rászórjuk a tartósítót, az üvegeket lezárjuk, és 10 percig gőzöljük.

Cukkíni fűszeresen

Elkészítése: A vékonyan lehámozott és ujjnyi karikára vágott cukkínit ugyancsak karikára vágott húsos zöld és piros paprikával rétegezve üvegekbe rakjuk, néhány szelet tisztított tormát téve közé. A borecetet felhígítjuk azonos mennyiségű vízzel, ízesítjük ízlés szerint sóval, cukorral, 1-2 szál kaporral, csomborral, tárkonnyal, jól felforraljuk, és forrón a cukkínire öntjük, melynek tetejére tettük a megfőtt fűszernövényeket és a csapott mokkáskanálnyi tartósítószert. Az üvegeket lekötjük, és szárazgőzbe rakjuk.

Cukkíni-paprika saláta

Hozzávalók: 1kg cukkíni, 1 kg húsos zöldpaprika, 1 szál torma, 8 dl borecet, 20 dkg cukor, 2 ek só, 3-4 babérlevél, 1-1 csokor kapor és tárkony, üvegenként késhegynyi tartósító.
Elkészítése:  A cukkínit meghámozzuk, a paprikákat kicsumázzuk, és mindegyiket karikákra vágjuk. A felszeletelt tormával együtt üvegekbe rakjuk. A borecetet ugyanannyi vízbe öntjük, belerakjuk az összes fűszerfélét, majd 3-4 percig forraljuk. A zöldfűszereket kiszedjük a léből, elosztjuk az üvegekbe, rátesszük a tartósítót, az üvegeket a forró lével felöntjük, lezárjuk, majd száraz dunsztba rakjuk.


Cukkíni sóban

Elkészítése:  A cukkínit meghámozzuk, belét kiszedjük, legyaluljuk, és jól besózva, 2 órán át, állni hagyjuk. Aztán kicsavarjuk, és széles szájú üvegbe jól belenyomkodjuk, úgy, hogy az üveg aljára sót, arra 2-3 újnyi tököt, ismét sót, és ismét cukkínit rakunk. A legfelső réteg só legyen.  Lekötjük, és hűvös helyre tesszük. Használat előtt többször váltott hideg vízben kiáztatjuk.

Cukkíni saláta

Elkészítése:  A nagy uborkához hasonló sötétzöld héjú tököt meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, és magos részét kikaparjuk. Ezután félujjnyi szeletekre vágjuk, és egy edénybe téve besózzuk. Egy-két órai állás után a sóból kinyomjuk, és néhány szál zöld kaporral rétegezve lazán üvegekbe tesszük. Ízlés szerint hígított ecetet felforralunk sóval, egy kevés cukorral, egy fej tisztított, de egészben hagyott vöröshagymával, 1 gerezd fokhagymával, néhány szem egész borssal és köménymaggal. Belekeverünk egy késhegynyi szalicilt vagy benzoesavas nátriumot, és forrón a cukkínire öntjük. Az üveget lekötjük, és száraz gőzbe tesszük.


Édes-savanyú cukkíni

  • º2 óra
Hozzávalók: 1, 5 kg zsenge cukkíni, 5 dl tárkonyecet, 40 dkg cukor, 1 ek só, 1-1 kk mustármag és szemes bors, 1 csokor kapor.
Elkészítése:  A cukkínit meghámozzuk, 2 x 2-es kockákra vágjuk, majd üvegekbe rakjuk. Az ecetet félliternyi vízzel keverjük, belerakjuk a cukrot, a sót, és a fűszereket, majd felforraljuk. A tűzről levéve beleadjuk a finomra vágott kaprot, s ha már langyos, a cukkíni darabokra merjük. Az üvegeket lezárjuk, és 20 percig gőzöljük.

Fokhagymás cukkíni

Hozzávalók: 2 kg cukkíni, 8 gerezd fokhagyma, 20-30 dkg gyöngyhagyma, 1 csokor kapor, 4-4 szál kakukkfű és rozmaring.A léhez: 10%-os ecet, cukor, só, egész bors, koriander.
Elkészítése:  A cukkínit meghámozzuk, félbevágjuk, és kimagozzuk. A húst körömnyi kockákra vágjuk, az üveg aljára kaprot teszünk, a többi megtisztított hozzávalóval együtt az üvegbe rétegezzük. A zöldség-rétegek közé kerül, a rozmaring, és a kakukkfű.  Ez után megmérjük, hogy az üvegbe mennyi víz fér. Minden fél liter vízhez fél deci 10%-os ecetet, 10 dkg cukrot, kevés sót, egy kiskanál borsot, és koriandert adunk. Felforraljuk, és a cukkínire öntjük. Másnap a levet újra átforraljuk, és visszaöntjük az üvegbe. Ezután az üveget lezárjuk, száraz dunsztba tesszük, majd a végleges helyére állítjuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése