Oldalak

2012. április 23., hétfő

Rakott kelkáposzta


Rakott kelkáposzta
Lobogó sós vízbe tegyük fel főni a kelkáposztát, vagy rövid ideig a kínai kelt. (A kínai kelt levelekre szedem, és minden levél vastag szárát ékalakban kivágom, mert kesernyés az íze.)
Sós vízben főzzük ki a rizst.
Olajon pirítsuk meg az apróra felkockázott vöröshagymát, tegyük bele a darált húst, sózzuk, vegyük le a tűzről és tegyünk bele pirospaprikát (esetleg ételízesítőt, vagy kevés őrölt borsot is - aki szereti, én nem szoktam), öntsünk hozzá kevés vizet és fedő alatt pároljuk puhára. (A végén - ha marad - fedő nélkül főzzük el a felesleges levet.) Keverjük össze a rizzsel és mennyiségtől függően 1-2 pohár tejföllel. Tehetünk bele reszelt sajtot, illetve (ha marad) kisebb darabokra kockázott kelkáposztát is - a kínai kel legbelső, kisebb levelei a legjobbak erre.
Kivajazott tűzálló tálba fektessünk le kelkáposztaleveleket, osszuk el rajta a rizses húst, majd fedjük be levelekkel és a tetejét kenjük meg tejföllel, megszórhatjuk reszelt sajttal is. Előmelegített sütőben süssük, míg a tejföl egy kicsit megszikkad a tetején, vagy a sajt kissé megpirul - kb. 30 perc.

Mennyiségek nagyobb adaghoz: 1 nagyobb kínai kel; 2 vöröshagyma; 70 dkg darált hús (én pulykacombból készítem); 50 dkg rizs; 2 doboz tejföl a keverékbe; 1 doboz tejföl a tetejére; 15 dkg sajt a keverékbe, 10 dkg sajt a tetejére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése