Oldalak

2011. december 22., csütörtök

Halkocsonya.




Hidegkonyha, Előételek, Saláták
Hidegkonyha, Előételek, Saláták : Halkocsonya Karácsonyra

Halkocsonya Karácsonyra

HALKOCSONYA KARÁCSONYRA
(6-8 személyre bőséges adag)


Hozzávalók:
3 db 1,20-1,50 dkg–os élő hal (tükörponty). Ha nem akarunk a hal pucolásával bajlódni (bár a tükörponttyal nincs sok gond, ám figyeljünk oda a halfejekben lévő keserűfogra!), akkor értelemszerűen fejet, farkat és szeletelt halat kell venni. 1.20 kg-os halból a kocsonya tálalásakor kb. (félbevágva) 8-10 szelet pontyderék jön ki.
3-4 db halfej
3-4 db halfarok
6 közepes fej vöröshagyma
4 szál sárgarépa
3 szál gyökér
20 szem egész bors
3 gerezd fokhagyma
3 db közepes nagyságú burgonya.
Díszítéshez, tálaláshoz citromkarikák.


Elkészítés:
A halakat alaposan megmossuk, megtisztítjuk, felbontjuk, kibelezzük. A fejet, farok részt, uszonyokat levágjuk, a hal törzséből szép szeleteket vágunk és félretesszük a hal ikrájával együtt. A vöröshagymákat megtisztítjuk, durvára vágjuk. A burgonyákat, zöldségeket is megtisztítjuk. Egy nagyobb méretű fazékba tesszük az aprólékot a zöldségekkel, hagymával, fokhagymával, egész szemes borssal együtt. Enyhén sózzuk. (Vigyázzunk a sóval, mert utólag még tehetünk bele, de kivenni már nem lehet!) Felöntjük annyi vízzel, hogy legalább 3 ujjnyival ellepje. Lassú forralással addig főzzük, míg a fejek csontját erős húsvillával át tudjuk szúrni. Ha nagyon sok lé elpárolgott, nyugodtan lehet hideg vízzel pótolni, hogy az eredeti mennyiség megmaradjon. Ezután (ha van nagyobb tésztafőzőnk) beletesszük a halszeleteket, (ha van belsőség azt külön egy kisebb szűrőben) és puhára főzzük. (Hamar megpuhulnak).

Ha a halszeleteink puhák, kivesszük őket, egy nagyobb tálcára rakjuk, és egy kicsit hagyjuk kihűlni. A tálaló tálakat tetszés szerint díszítjük (karikára vágott burgonya, rá sárgarépa, rá fehérrépa, citromkarika), majd az "U" alakú halszeleteket kettészedve (jó, ha a csontot kiszedjük belőle) hal formában szépen elrendezzük a tálaló tálakon. (Ebből a mennyiségből 5 nagy tálun

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése