Oldalak

2010. december 26., vasárnap

Újévi lencsefőzelék sült virslivel

Újévi lencsefőzelék sült virslivel
Szilveszteri mulatságra.

Összetevők:

0,5 kg szemes lencse, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 dl tejföl, 5 dkg cukor, liszt, zsír vagy olaj, füstölt sonka (ízlés szerint), pirospaprika, babérlevél, mustár, ecet, citromlé, só.
Elkészítés:

Alaposan megmossuk a lencsét. Megtisztított lencsét 3-4 órán át hideg vízben áztatjuk (akár éjszakára is beáztathatjuk). Feltesszük a lencsét hideg vízben főzni, hozzáadjuk a babérlevelet, a sonkát és a sót, finomra vágjuk a vörös- és a fokhagymát. Lisztből, olajból rántás készítünk, majd hozzáadjuk a vörös- és fokhagymát, amikor elkészült a rántás, hozzákeverjük a pirospaprikát. Puhára főtt lencséhez öntjük a rántást és a tejfölt és továbbfőzzük a főzeléket. Utolsóként mustárt, kevés ecetet, cukrot és citromlevet keverünk hozzá. Lencsefőzeléket sült virslivel, (kolozsvári) sült szalonnával vagy bőrős malackarajjal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése