Oldalak

2019. november 8., péntek

Sütőben sült csokoládémázas fánk, hosszú ideje kerestem egy ilyen jó receptet!

Hozzávalók

  • 2,5 dkg friss élesztő,
  • 2 ek. porcukor,
  • 3 dl tej,
  • 50 dkg liszt + a nyújtáshoz,
  • csipet só,
  • 2 tojássárgája,
  • 5 dkg vaj/margarin olvasztva,
  • olaj a kenéshez.
A mázhoz
  • 5 dkg ét-, v. fehércsokoládé,
és színes cukor a szóráshoz.

Elkészítés

Az élesztőt a cukorral együtt keverjük el a langyos tejben. A lisztet keverjük el a sóval, adjuk hozzá az élesztős tejet, a tojássárgáját és az olvasztott vajat. Kézzel v robotgéppel dagasszunk belőle lágy, fényes tésztát, majd konyharuhával letakarva hagyjuk kelni 1,5-2 órát.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki 1,5 cm vastagra a tésztát, fánkszaggatóval (esetleg pohárral + almacsutkázóval) formázzunk belőle fánkokat, majd helyezzük olajjal megkent sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Kelesszük újra a fánkokat 20-30 percig, közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Kenjük meg a fánkok tetejét is olajjal, majd kb. 20 perc alatt süssük készre őket az előmelegített sütőben.
Vízgőz felett külön-külön olvasszuk meg a csokoládékat (én teszek bele olajat is), mártsuk bele a kihűlt fánkokat, szórjuk meg színes cukorkával. Hagyjuk megdermedni a csokoládét!
U.i.: amikor kivesszük a sütőből a fánkokat, a külseje kemény, de nem aggódni, megpuhulnak hűlés közben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése