Oldalak

2018. május 12., szombat

Gomba vadasan krumpligombóccal

Gomba vadasan krumpligombóccal


Megtisztítjuk, fölkarikázzuk a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret, 2-3 percig kevergetve pirítjuk 1 evőkanál olajon, aztán fölöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Beleszórunk 1 kávéskanál sót, egy-két csipet őrölt borsot, beletesszük a citromhéjat meg a babérlevelet, és puhára pároljuk a répaféléket. (Közben pótoljuk az elpárolgott vizet.) Megtisztítjuk és földaraboljuk a gombát. Meghámozzuk, apró kockákra vágjuk a hagymát, és üvegesre sütjük 1 evőkanál olajon. Hozzáadjuk a gombát, meghintjük 1 kávéskanál sóval meg csipetnyi őrölt borssal, és kevergetjük, miközben levet enged. Addig főzzük, amíg el nem párolog a leve.

Közben a megfőtt répafélékből előbb kivesszük a citromhéjat és a babérlevelet, majd a főzővízzel együtt összeturmixoljuk vagy szitán áttörjük őket. Visszatesszük a mártást a tűzre, ízlés szerinti mennyiségű mustárt teszünk bele (kóstolással állítjuk be a megfelelő ízt), és szükség esetén, ha a répa nem elég édes, kicsit megcukrozzuk. Forrásig főzzük.

Miután a gomba elfőtte a levét, rászórjuk a lisztet, és jól összekeverve 1 percig pirítjuk. Ezután felöntjük a mustáros mártással, belekeverjük a tejfölt, és 4-5 perc alatt össze-forraljuk. Ízlés szerint még ízesítjük.

A krumpligombóchoz apró kockákra vágjuk és az olajon üvegesre pároljuk a hagymát. Megfőzzük és áttörjük a krumplit, azután összekeverjük a tojással, az apró kockákra vágott zsemlével, az elősütött hagymakockával, sóval, borssal, reszelt szerecsendióval, az aprított petrezselyemzölddel és a liszttel. Az így kapott tésztát negyed órán át állni hagyjuk. Ezután vizes kézzel gombócokat formázunk belőle, és forrásban lévő sós vízben kifőzzük őket.

Tipp: a krumpligombócba szalonna- vagy sonkakockákat is tehetünk. Ebben az esetben
az apróra vágott szalonnát vagy sonkát a hagymával együtt pirítsuk át. Spagettivel vagy rizzsel is tálalhatjuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése