Oldalak

2015. május 24., vasárnap

Virágzik az akác! Most készíts szörpöt belőle!

Hogyan gyűjtjük?
Az akárcvirágot – mint, a többi vadon termő termést, virágot szokás, mindig tiszta helyről szedjük, kerüljük az utak szélén növőket, mert a szennyeződés nemcsak a virág minőségét rontja, de egészségtelen is. A frissen szedett virágokat ne mossuk meg, mert lemossuk róluk a finom virágport, ami még kellemesebbé teszi a szörpöt. Mindig egészséges virágzatokat gyűjtsünk, teljes nyílásban. A már elvirágzott részeket ne tegyük a szörpbe, illetve a beteg virágokat is kerüljük el. A virágzatokról csipegessük le egyesével a virágokat, és a harang alakú, zöld csészelevelet szedjük le róla. Ne feledjük azonban, hogy az akác minden része mérgező, kivétel a fehér virágait, így kizárólag a virágokat használjuk szörpnek, teának.
Teázzunk egyet!
2 dl forró vízzel leforrázunk 2 teáskanálnyi szárított akácvirágot, és hagyjuk 5 percig állni. Leszűrjük és melegen fogyasztható is. Az íze kellemesen aromás, ezért kiváló ízanyag a keserű teakeverékekhez.
Az akác hatóanyagai közé tartoznak a lektinek, mely nagy mennyiségben a kéregben és a magokban vannak, a virágok linaloolt tartalmaznak, ez okozza különleges illatukat. Az akácvirágot a túlzott gyomorsav termelődésre adják a fitoterápiában, továbbá homeopátiás szerekben hasmenés, migrén, arcidegzsába kezelésére használják. Az akácvirág köhögéscsillapító, görcsoldó és enyhe hashajtó hatású. Vérnyomáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően szintén kedvelt gyógynövény. Vizelethajtó hatásának köszönhetően ödémák kezelésére is kiváló. Az akácvirág nektárjából méz készül, melynek igen magas a cukortartalma.
Szörpgyártásra fel!
Az akácvirág szörp a bodzához hasonlóan kellemes, aromás és kifejezetten egészséges. 2 liter vízben oldjunk fel 10 evőkanál cukrot, majd ha feloldódott a cukor, tegyük bele a megtisztított virágokat. Pár citromkarikát is tehetünk bele, ezzel akadályozzuk meg a virágok elszíneződését. Zárjuk le az üveget, és hagyjuk állni a cukros vízben a virágszirmokat kb. 2 napig, hűtőszekrényben. Ha úgy érezzük, hogy már elég aromás az ital, akkor alaposan szűrjük le, és a kész szörpöt öntsük üvegekbe és vagy hűtőszekrényben, vagy mélyhűtőben tárolhatjuk.Tipp: jégkockatartóba töltve akár nyáron is készíthetünk akácvirágos limonádét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése