Erdélyi zöldbabaleves recept
Hozzávalók:
- 50 dkg zöldbab (lehetőleg a sárga hüvelyű, ún. Juliska bab)
- 1 kis fej vöröshagyma
- 5 dkg füstölt szalonna
- 2 paradicsom
- 2 dl tejföl
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 csapott ek. só
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk. piros fűszerpaprika
- 1 púpozott tk. liszt
- 1 tk. sárgabaracklekvár
Elkészítés:
A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágom és a zsírját kiolvasztom. A zsíron üvegesre fonnyasztom a megtisztított és ugyancsak finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát és a zúzott fokhagymát. Először folytonos kevergetés közben ráöntök 3 dl hideg vizet, és simára keverem. Forralás közben további 7 dl vízzel felöntöm. Megsózom. Ha már zubog, akkor apránként, hogy a forrás egy pillanatra se szűnjön meg, beleteszem a közben megmosott, megtisztított és darabokra tördelt (nem vágott) zöldbabot. Nagyon hamar megpuhul. Ezután hozzáteszem a gerezdekre vágott paradicsomot és a finomra metélt zöldpetrezselyem felét. A liszttel és a baracklekvárral simára kevert tejfölt folytonos keverés közben beleöntöm. Jól kiforralom, végül a megmaradt petrezselyemzölddel meghintve, a fazekat lefedem. A sárgabaracklekvártól rendkívül finom zamatot kap.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése