Oldalak

2010. december 13., hétfő

Erdélyi zöldbabaleves recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg zöldbab (lehetőleg a sárga hüvelyű, ún. Juliska bab)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 2 paradicsom
  • 2 dl tejföl
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 csapott ek. só
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. piros fűszerpaprika
  • 1 púpozott tk. liszt
  • 1 tk. sárgabaracklekvár

Elkészítés:

A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágom és a zsírját kiolvasztom. A zsíron üvegesre fonnyasztom a megtisztított és ugyancsak finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát és a zúzott fokhagymát. Először folytonos kevergetés közben ráöntök 3 dl hideg vizet, és simára keverem. Forralás közben további 7 dl vízzel felöntöm. Megsózom. Ha már zubog, akkor apránként, hogy a forrás egy pillanatra se szűnjön meg, beleteszem a közben megmosott, megtisztított és darabokra tördelt (nem vágott) zöldbabot. Nagyon hamar megpuhul. Ezután hozzáteszem a gerezdekre vágott paradicsomot és a finomra metélt zöldpetrezselyem felét. A liszttel és a baracklekvárral simára kevert tejfölt folytonos keverés közben beleöntöm. Jól kiforralom, végül a megmaradt petrezselyemzölddel meghintve, a fazekat lefedem. A sárgabaracklekvártól rendkívül finom zamatot kap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése