Oldalak

2015. június 6., szombat

a ribizlibe: 10 perces lekvár recept

HOZZÁVALÓK:

- 1 kg ribizli
- 35 dkg kristálycukor vagy nyírfacukor
- 2 dl rozé (de a vörösbor sem rossz választás)
- 1 kávéskanál (6 g) pektin
- 1 mokkáskanál fahéj
- vaníliarúd magja
- jól záródó befőttesüvegek

ELKÉSZÍTÉS:

A ribizlit leszemezzük a szárakról, majd szűrőbe téve hideg víz alatt megmossuk, lecsepegtetjük. Nagy lábasba tesszük, és beleöntjük a kedvenc zamatos borunkat.
Közepes lángon hevítjük. Mikor a gyümölcs összeesik, hozzáadjuk a kristálycukrot, majd a lekvár megfelelő állagát biztosító természetes zselésítőt, a pektint. A pektin használatával kevesebb cukorral, rövidebb főzési idővel készülhet a lekvár, így íze gyümölcsösebb marad. A rövid főzési időnek köszönhetően kevésbé károsodik a felhasznált alapanyag vitamin- és ásványianyag-tartalma.A fahéjat és a vaníliarúd kikapart magját se felejtsük ki
Megvárjuk, amíg forrni kezd, majd gyakori kevergetés mellett még pár percig főzzük.
A besűrűsödött lekvárt betöltő tölcsérrel üvegekbe töltjük. Egy csepp se menjen mellé, annyira finom lesz!A lezárt üvegeket 5 percre fejjel lefelé fordítjuk, majd száraz dunsztba rakjuk, amíg ki nem hűlnek.A lekvárt felhasználhatjuk süteményekhez, fagylaltkelyhekhez, tölthetjük palacsintába vagy fogyaszthatjuk egyszerűen vajas kenyérre kenve. Dekoratív üvegekbe töltve pedig akár el is ajándékozhatjuk a felesleget. Az eredmény önmagáért beszél:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése