Oldalak

2015. május 23., szombat

Foszlós tejes kalács

Hozzávalók:

50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
kb. 2,5 dl tej

4 evőkanál cukor
1 tasak vaníliás cukor
5 dkg vaj/margarin
1 mokkáskanál só

Elkészítés:
Legegyszerűbb kenyérsütő-gépben dagasztani, keleszteni. Ekkor a cukros tejben felfuttatom az élesztőt, majd kenyérsütő-gépbe töltöm, rá a lisztet, a megolvasztott vajat, sót, és a csak dagasztás-kelesztés programot indítom. (Ez a mi gépünkön egy másfél órás program.) Figyelni kell, hogy szép, sima tésztát kapjunk, ha nagyon ragacsos, kevés lisztet szórjunk rá, ha nagyon száraz, nem áll össze, akkor pedig kevés langyos tejet tegyünk bele, még dagasztás közben.
Ha készen van, megkelt, három részre szedem, hengereket gyúrok belőlük, összefonom. Sütőpapírral bélelt, vagy kizsírozott tepsibe, majd hideg  (!) sütőbe teszem, azért, mert a felmelegedés alatt is kel egy kicsit. Közepes lángon aranybarnára sütöm. Ha szép fényeset szeretnénk, megkenhetjük tojással a tetejét, vagy ha különlegesebb kalács kell, az interneten találunk videót a hatos fonásról is, ünnepek előtt érdemes kipróbálni.
Ha nincs kenyérsütőnk, akkor alaposan gyúrjuk össze a hozzávalókat, és addig kell dagasztani, amíg szép, sima tésztát kapunk, amely nem ragad. Kb. kétszeresére kell ezután  meleg helyen keleszteni, majd formázni, sütni ugyanúgy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése