Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
kb. 2,5 dl tej
4 evőkanál cukor
1 tasak vaníliás cukor
5 dkg vaj/margarin
1 mokkáskanál só
Elkészítés:
Legegyszerűbb kenyérsütő-gépben dagasztani,
keleszteni. Ekkor a cukros tejben felfuttatom az élesztőt, majd
kenyérsütő-gépbe töltöm, rá a lisztet, a megolvasztott vajat, sót, és a csak
dagasztás-kelesztés programot indítom. (Ez a mi gépünkön egy másfél órás
program.) Figyelni kell, hogy szép, sima tésztát kapjunk, ha nagyon ragacsos,
kevés lisztet szórjunk rá, ha nagyon száraz, nem áll össze, akkor pedig kevés
langyos tejet tegyünk bele, még dagasztás közben.
Ha készen van, megkelt, három részre szedem,
hengereket gyúrok belőlük, összefonom. Sütőpapírral bélelt, vagy kizsírozott
tepsibe, majd hideg (!) sütőbe teszem, azért, mert a felmelegedés alatt
is kel egy kicsit. Közepes lángon aranybarnára sütöm. Ha szép fényeset
szeretnénk, megkenhetjük tojással a tetejét, vagy ha különlegesebb kalács kell,
az interneten találunk videót a hatos fonásról is, ünnepek előtt érdemes
kipróbálni.
Ha nincs kenyérsütőnk, akkor alaposan gyúrjuk össze
a hozzávalókat, és addig kell dagasztani, amíg szép, sima tésztát kapunk, amely
nem ragad. Kb. kétszeresére kell ezután meleg helyen keleszteni, majd
formázni, sütni ugyanúgy.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése