Oldalak

2014. július 5., szombat

Zsúrkenyér

Zsúrkenyér
1 kg finomliszt, 4 dkg élesztő, 2 dkg só, 3 dkg cukor, 5 dkg vaj , 5-6 dl tej .
Az élesztőt kevés, cukros tejben megkelesztjük. A lisztet felmelegítjük, átszitáljuk,
hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot és az olvasztott vajat. A megkelt élesztővel és a
tejjel összedolgozzuk. Ha a tészta felülete sima, befejezzük a dagasztást. A tésztát
meleg helyre tesszük letakarva, 50 percig kelni hagyjuk. A megkelt tésztát lisztezett
gyúródeszkára borítjuk. Lazán átgyúrjuk, 3 vagy 4 részre osztjuk, kissé kinyújtjuk és
henger alakúra formázzuk (10. ábra). Ezután kizsírozott lisztezett tepsibe helyezzük,
25-35 percig kelni hagyjuk. Langyos vízzel bepermetezzük, majd előmelegített
sütőben 40-45 percig sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése