Oldalak

2014. július 5., szombat

Zöldséges kenyér

Zöldséges kenyér
1 kg finomliszt, 5 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 1 dl tej, 10 dkg olvasztott vaj, 1 tojás,
1-1 kávéskanál szerecsendió, só, ízlés szerint zöldségpürék, 1 dl meleg víz.
Az élesztőt kevés cukros, meleg vízben 15 percig kelesztjük. Nagyobb méretű tálba
öntjük a cukrot, a tejet, az olvasztott vajat, a szerecsendiót, a sót, a tojást és a
zöldségpürét, a liszt felével először összekeverjük. Majd a többi lisztet hozzáadjuk a
megkelt élesztővel. A tészta állománya közepes keménységű legyen. Addig
dagasztjuk, amíg a felülete fényes és sima nem lesz. Ezután bekenjük olvasztott
vajjal, és letakarva meleg helyre tesszük. Kb. 1-1,5 órán át kelni hagyjuk. Ha kész,
lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, ízlés szerint alakítjuk. Zsírozott,
lisztezett formába helyezzük, vajjal megkenjük, 30-40 percig pihentetjük.
Előmelegített sütőben lassan, 60-80 percen keresztül sütjük.

Diós kenyér:
30 gr élesztő, 2.5 dl víz, 1 kk. só, 3 ek. olaj, 1 dl joghurt, 200 gr. Graham liszt, 50-75 gr.
apróra vágott dió, 300-350 gr finomliszt.
Sajtos-fokhagymás kenyér:
15 gr élesztő, 3 dl víz, 1 kk. só, 1 ek. olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl reszelt sajt, kb. 500
gr finomliszt.
Sonkáskenyér:
3 dl tej, 50 gr élesztő, 1 kk. só, 100 gr apróra vágott vagy darált füstölt sonka, 1 cs.
apróra vágott metélőhagyma, kb. 500 gr finomliszt.
Parmezános kenyér:
3 dl tej, 75 gr vaj, 50 gr élesztő, 1 kk. só, oregano, 1 dl reszelt parmezán sajt, 450 gr
finomliszt. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése