Oldalak

2014. július 5., szombat

Sajtos fehér rozskenyér

Sajtos fehér rozskenyér
7 g szárazélesztő, 20 dkg fehér rozsliszt (RL 90), 20 dkg finomliszt, 1 kiskanál cukor, 1
kiskanál só, 3 púpozott evőkanál reszelt sajt, 3 dl langyos víz.
A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében a nagy sütőedénybe töltjük, és a tésztát
fehér kenyér (WHITE BREAD) programon megsütjük.
Búzacsírás kenyér
7 g szárazélesztő, 20 dkg rétesliszt, 20 dkg fehér rozsliszt, 2 púpozott evőkanál
búzacsira, 2 evőkanál olaj, 1 kiskanál cukor, 1 kiskanál só, 2,5 dl langyos víz.
A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében a kis sütőedénybe töltjük, és a tésztát
francia kenyér (FRENCH BREAD) programon megsütjük.
Fokhagymás rozspelyhes kenyér
3 g szárazélesztő, 20 dkg finomliszt, 5 dkg rétesliszt, 7 dkg (1 pohár) rozspehely,
1 kiskanál só, 1 kiskanál fokhagymakrém, 3 dl langyos víz.
A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében a kis sütőedénybe töltjük, és a tésztát fehér
kenyér (WHITE BREAD) programon megsütjük.
Tepertős rozskenyér
7 g szárazélesztő, 20 dkg barna rozsliszt, 10 dkg fehér rozsliszt, 10 dkg finomliszt, 5
dkg tepertőkrém, 1 kiskanál só, 1 kiskanál cukor, 1 kiskanál őrölt köménymag, 3,8 dl
langyos víz.
A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében a nagy sütőedénybe tesszük, és a
kenyérsütő géppel fehér kenyér (WHITE BREAD) programon megsütj

Krumplis félbarna kenyér
3 dkg friss élesztő, 40 dkg finomliszt, 20 dkg barna rozsliszt, 3 közepes nagyságú
krumpli, 1 evőkanál olaj, 1 kiskanál cukor, 2 kiskanál só, 1 csapott kiskanál őrölt
köménymag, 4 dl langyos víz, egy csipet aszkorbinsav.
Az élesztőt a cukorral, 1,5 dl vízzel összekeverjük, és hagyjuk felfutni. A krumplit
héjában megfőzzük, meghámozzuk. A nagy dagasztóedénybe beletöltjük a lisztet, a
sót, a köménymagot, az olajat, a vizet a csipetnyi aszkorbinsavval, és miután
áttörtük, a krumplit is. Hozzáöntjük a felfutott élesztőt. A tésztát hagyományos
módon vagy kenyérsütő géppel a FRENCH BREAD, MANUAL programon
megdagasztjuk, majd lisztezett, konyharuhával belelt ajtóban vagy kikent
sütőformában pihentetjük, végül megsütjük.
 Sörös kenyér
3 g szárazélesztő vagy 1 dkg friss élesztő, 20 dkg finomliszt, 20 dkg rozsliszt, 1
kiskanál só, 1 mokkáskanál cukor, 3 dl sör.
Az élesztőt a dagasztóedénybe tesszük, majd hozzáöntjük a lisztet, a sót, a cukrot és
2,8 dl sört. Elindítjuk a WHITE BREAD programot, és amikor a készülék a kenyeret
sütni kezdi, megkenjük a tetejét a maradék sörrel.

Köményes kenyér
3 g szárazélesztő vagy 1 dkg friss élesztő, 20 dkg finomliszt, 20 dkg rozsliszt, 1
kiskanál só, 1 mokkáskanál cukor, 1 kiskanál őrölt köménymag, 3 dl író vagy langyos
víz.
Az élesztőt a dagasztóedénybe szórjuk vagy morzsoljuk, ráöntjük a kétfajta lisztet, a
sót, a cukrot, az őrölt köménymagot és az írót vagy a vizet. Jobb írót használni, mert
a rozskenyér enyhen savanykás ízet ez adja meg.
Ha nincs írónk, joghurtot is tehetünk a kenyérbe. Beállítjuk a WHITE BREAD
programot, és elindítjuk, vagy előre programozzuk a készüléket.
Ha figyelni tudunk a készítési folyamatra, a kelés vége fele a kenyér tetejét
megkenjük feketekávéval és megszórjuk köménymaggal.
Fűszeres, hagymás kenyér
3 g szárazélesztő vagy 1 dkg friss élesztő, 30 dkg finomliszt, 10 dkg rozsliszt, 1
kiskanál só, 1 mokkáskanál cukor, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál curry,
4 dkg zsír, 2,2 dl víz.
Először az élesztőt tesszük a dagasztóedénybe, majd a liszttel összekevert apróra
vágott hagymát, utána a sót, a cukrot, a mokkáskanál curryt, végül a zsírt és a vizet.
A FRENCH BREAD menüt beállítva elindíthatjuk a programot.

Szalonnás kenyér 
3 g szárazélesztő vagy 1 dkg friss élesztő, 20 dkg búzaliszt, 20 dkg rozsliszt, 1 
kiskanál só, 1 mokkáskanál cukor, 10 dkg f füstölt szalonna., 1 fej vöröshagyma, 
2,5 dl víz. A szalonnát kockára vágjuk, kiolvasztjuk, a hagymát is megvágjuk és üvegesre 
pároljuk a szalonna zsírjában. Megvárjuk, míg kihűl. Kézben belerakjuk a 
dagasztóedénybe az élesztőt, a lisztet, a sót, a cukrot, hozzáadjuk a szalonnát és a 
hagymát, végül pedig a vizet. A FRENCH BREAD programon megsütjük. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése