Oldalak

2014. július 5., szombat

Sajtos barna kenyér

Sajtos barna kenyér
1 kg finomliszt, 10 dkg Graham-liszt, 10 dkg búzacsíra, 5 dkg élesztő, 3 evőkanál
méz, 4 dl 3:1 arányú tej:víz keverék, 1,5 dkg só; kevés vaj, 10 dkg reszelt sajt,
l kávéskanál őrölt kömény.
Az élesztőt mézes, langyos vizes tejben megkelesztjük. A liszteket nagyobb méretű
tálba szitáljuk; összekeverjük a búzacsírával, a sóval, a sajttal és az őrölt
köménymaggal. A megkelt élesztőt ráöntjük a lisztre, és a megmaradt tejes vízzel
közepes keménységű tésztát dagasztunk. A dagasztást akkor fejezzük be, amikor a
tészta felülete már sima és hólyagos. Letakarjuk, 30-40 percig kelesztjük, azután a
lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Kétujjnyi vastagra nyújtjuk, összetekerjük, hengert
képezünk belőle. Ezután kizsírozott, lisztezett formákba helyezzük, 45-50 percig
kelesztjük, majd olvasztott vajjal bekenjük, és előmelegített, közepesen meleg sütőbe
tesszük. A sütési idő kb. 40-50 perc. Ha köményt nem tettünk a tésztába, akkor
megszórhatjuk darált mogyoróval, amit előzőleg szezámmag őrleménnyel
összekevertünk. A különböző ízesítőkkel jellegzetes aromájú kenyereket kapunk.
Sajtos fehér kenyér
1 kg finomliszt, 5 dkg cukor, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, 3 dl tej, 1 dl meleg víz,
1 dkg só, kevés vaj, 15 dkg reszelt sajt, 4 dkg élesztő.
Az élesztőt és az őrölt gyömbért langyos, cukros tejes vízben összekeverjük, 15-20
percig kelni hagyjuk. Közben a lisztet mely tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót,
a megkelt gyömbéres élesztőt és a reszelt sajtot. Annyi tejet és vizet adunk hozzá,
hogy a tészta nagyon kemény és feszes legyen. Ha ragadós, akkor lisztezzük meg. A
tepsi méretétől függően 2 vagy 3 részre osztjuk. A tepsiket alaposan kizsírozzuk,
lisztezzük és a tésztát belehelyezzük. 1-1,5 órán át letakarva kelni hagyjuk. Ha
duplájára nőtt, a kelesztést befejezzük. Sütés előtt olvasztott, langyos vajjal
megkenjük, és előmelegített sütőben közepes tűzön 45-50 percig sütjük. Sütés közben
a kenyeret 2-szer vízzel bepermetezzük. Ezt a tésztát nagyon jól lehet fagyasztani. Ha
fagyasztani akarjuk, kelesztés előtt hosszúkásra vagy cipóra formázzuk és alufóliába
csomagolva helyezzük a fagyasztóba. Sütés előtt 4-5 órával előbb kivesszük a
fagyasztóból, és meleg helyen megkelesztjük. Ezután ugyanúgy járunk el, mint a friss
tésztánál.

Zabkenyér
50 dkg finomliszt, 10 dkg korpa, 5 dkg zabpehely, 5-6 dl tej, 5 dkg élesztő, 8 dkg vaj.
Az élesztőt mély tálban az átszitált lisztben szétmorzsoljuk. Hozzáadjuk a korpát, a
zabpelyhet és a langyos tejet. Az egészet
közben a vajat is beledolgozzuk. 30
percig kelesztjük, utána cipókat
formálunk belőle. Zsírozott, lisztezett
tepsibe helyezzük, és 15-20 percig
kelesztjük. Előmelegített sütőben 30
percig sütjük.
 közepes keménységű tésztává dagasztjuk,
Zabpelyhes francia kenyér
bpehely, 4
zsoljuk,
60 dkg finomliszt, 5 dkg za
dkg élesztő, 1 dkg só, 1 dl olaj .
Az élesztőt langyos vízbe mor
hozzáadjuk a zabpelyhet, a lisztet, az
olajat és annyi vizet, hogy puha tésztát
kapjunk. Meleg helyen 50-60 percig
kelesztjük. A megkelt tésztát 5-6 részre
osztjuk, hosszúkás rudakat formálunk belőle. Zsírozott, lisztezett sütőlapra
helyezzük, 20-30 percig kelesztjük, majd éles késsel a tetejüket ferdén bevágjuk.
Forró sütőben 15-25 percig sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése