Oldalak

2014. július 2., szerda

Káposztával töltött sült gombóc

Hozzávalók

  • Hozzávalók 30 x 20 cm-es tepsihez
  • a tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 2 csapott evőkanál burgonyapehely
  • 1 púpozott kávéskanál só
  • 1 csipet cukor
  • 1-1,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 10 dkg joghurt
  • 30 ml olaj
  • a töltelékhez:
  • 50 dkg káposzta
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 evőkanál olvasztott zsír vagy olaj
  • frissen őrölt bors
  • 1 kávéskanál őrölt római 
  • kömény vagy 1 csipet őrölt kömény
  • kevés csilipaprika (elhagyható)
  • 1 teáskanál borsikafű (elhagyható)
  • a tepsihez: 3 evőkanál olvasztott zsír vagy olaj
  • a tálaláshoz: tejföl

Elkészítés

  1. Először a tölteléket készítjük el. A káposztát apróra reszeljük, megszórjuk a sóval, és kb. fél órát állni hagyjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. Az olajon a cukrot világosbarnára karamellizáljuk, rászórjuk a káposztát, fűszerezzük, és sűrűn kavargatva addig pároljuk, míg a leve el nem fogy és aranybarnára nem sül. Akkor félretesszük, hűlni hagyjuk.
    A tésztához 1 dl langyos, cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk, és a többi hozzávalóval együtt puha tésztát gyúrunk belőle; ha kemény lenne a tészta, öntünk még hozzá kevés tejet. A tésztát letakarva duplájára kelesztjük.
    A megkelt tésztát lazán átgyúrjuk, 12 részre osztjuk. Két kezünk között egyenként mindegyiket kilapítjuk, majd egy-egy evőkanálnyi tölteléket csomagolunk a közepükbe.
    Közepes tepsibe öntjük a zsiradékot, majd a gombócokat körben belemártva a sütőedénybe sorakoztatjuk. A tepsit letakarjuk, a tésztát 30 percig kelesztjük.
180-200 fokos sütőben 25-30 percig sütjük. A gombócot langyosra hűtve, tejfölbe mártva fogyasztjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése