Elkészítés
Először a tölteléket készítjük el. A káposztát apróra reszeljük, megszórjuk a sóval, és kb. fél órát állni hagyjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. Az olajon a cukrot világosbarnára karamellizáljuk, rászórjuk a káposztát, fűszerezzük, és sűrűn kavargatva addig pároljuk, míg a leve el nem fogy és aranybarnára nem sül. Akkor félretesszük, hűlni hagyjuk.
A tésztához 1 dl langyos, cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk, és a többi hozzávalóval együtt puha tésztát gyúrunk belőle; ha kemény lenne a tészta, öntünk még hozzá kevés tejet. A tésztát letakarva duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lazán átgyúrjuk, 12 részre osztjuk. Két kezünk között egyenként mindegyiket kilapítjuk, majd egy-egy evőkanálnyi tölteléket csomagolunk a közepükbe.
Közepes tepsibe öntjük a zsiradékot, majd a gombócokat körben belemártva a sütőedénybe sorakoztatjuk. A tepsit letakarjuk, a tésztát 30 percig kelesztjük.
180-200 fokos sütőben 25-30 percig sütjük. A gombócot langyosra hűtve, tejfölbe mártva fogyasztjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése