80 dkg finomliszt, 20 dkg búzacsíra, 4 dkg élesztő, 2 evőkanál méz, 4 dl 3:1 arányú
tejes víz, 1 dkg só, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió, 1 kávéskanál fahéj; 5 dkg
mazsola, 5 dkg darabolt dió; kevés vaj, 1 dkg só, 1 tojás.
Langyos, mézes vizes tejben az élesztőt megkelesztjük. A lisztet mély tálba szitáljuk,
hozzáadjuk a búzacsírát, az őrölt szerecsendiót, a fahéjat, a mazsolát, a darabolt diót
és a sót. Az egészet összekeverjük, majd a megkelt élesztőt ráöntjük és a vizes tejjel
kemény tésztává gyúrjuk. A jól kidolgozott tésztát kizsírozott és lisztezett tepsibe
rakjuk, 1-1,5 órán át meleg helyen kelesztjük. Akkor kelt meg jól a tészta, ha
duplájára nőtt. Ez idő letelte után a tészta felületét egész tojással bekenjük, olvasztott
vajat csurgatunk rá és előmelegített sütőben, közepes lángon 50-60 percig sütjük:
tejes víz, 1 dkg só, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió, 1 kávéskanál fahéj; 5 dkg
mazsola, 5 dkg darabolt dió; kevés vaj, 1 dkg só, 1 tojás.
Langyos, mézes vizes tejben az élesztőt megkelesztjük. A lisztet mély tálba szitáljuk,
hozzáadjuk a búzacsírát, az őrölt szerecsendiót, a fahéjat, a mazsolát, a darabolt diót
és a sót. Az egészet összekeverjük, majd a megkelt élesztőt ráöntjük és a vizes tejjel
kemény tésztává gyúrjuk. A jól kidolgozott tésztát kizsírozott és lisztezett tepsibe
rakjuk, 1-1,5 órán át meleg helyen kelesztjük. Akkor kelt meg jól a tészta, ha
duplájára nőtt. Ez idő letelte után a tészta felületét egész tojással bekenjük, olvasztott
vajat csurgatunk rá és előmelegített sütőben, közepes lángon 50-60 percig sütjük:
Káposztás kenyér
1 kg finomliszt, 5 dkg élesztő, 2 evőkanál étolaj, 5-6 dl víz, 30 dkg pirított káposzta,
2 dkg só.
A lisztet kissé felmelegítjük. A közepén mélyedést képezünk, belemorzsoljuk az
élesztőt, langyos vízzel elkeverjük. Adunk hozzá kevés lisztet, letakarjuk, és meleg
helyen 30-40 percig kelni hagyjuk. Ez után hozzáadjuk a szép sárgára pirított
káposztát, a sót és annyi vizet, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Addig
dagasztjuk, amíg az edény falától elválik, majd meghintjük liszttel, letakarjuk, és
meleg helyen 60 percig kelesztjük. Ez után lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán
átgyúrjuk. Ízlés szerint formázzuk. Kizsírozott tepsibe tesszük és 30-40 percig ismét
kelesztjük. A tészta felületét késsel megvágjuk, beolajozzuk, előmelegített sütőben,
közepes melegen 50-60 percig sütjük.
Korpás kenyér
1 kg teljes búzaliszt, 25 dkg fehér liszt, 1 dkg élesztő, 2 dkg olaj, 2 dkg só, 8 dl víz.
A kétféle langyos lisztet átszitáljuk, nagyobb méretű tálban jól összekeverjük, a
közepébe mélyedést alakítunk ki, és beleöntjük a vízzel előzőleg jól összekevert friss
élesztőt. Folyékony tésztát kavarunk a vizes élesztőből és a lisztből, majd kevés
lisztet hintünk rá azért, hogy a kelés közben ne képződjék kéreg. Ezután
konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen 2 órán át kelesztjük. Ha jól megkelt a
kovász, azonnal folytatjuk a tésztakészítést. A kimért langyos vízben feloldjuk a sót,
és állandó keverés közben ráöntjük a lisztre, ezután kezdjük el a dagasztást, és addig
folytatjuk, míg a tészta szép sima nem lesz. Cipót formálunk belőle, 45 percig
kelesztjük, majd a tepsi méretétől függően egy vagy két darabban megsütjük. A
tepsit olajjal vagy vajjal kikenjük és belisztezzük. Ezután a tésztát 15-20 percig ismét
pihentetjük. Előmelegített sütőben, közepes tűzön kb. 1-1,5 óráig sütjük. Szép fényes
lesz a kenyér, ha a felületét, amíg meleg, sós vízzel megkenjük.
Magokkal ízesített kenyér I.
50 dkg korpás liszt, 50 dkg rozsliszt, 10 dkg lenmag, 10 dkg szezámmag, 10 dkg
mogyoró (elhagyható), 5 dkg mandula, 4 dkg élesztő, só, 1 kávéskanál méz.
Az élesztőt mézes, langyos vízzel, kevés liszttel kelesztjük. Közben a liszteket
átszitáljuk, összekeverjük a lenmaggal, a szezámmaggal, a ledarált mogyoróval, a
mandulával és vizet adunk hozzá. Ezután hozzáadjuk a megkelt élesztőt, és addig
dagasztjuk, amíg a tészta felülete sima nem lesz. 45 percig kelesztjük, majd kivajazott
tepsibe tesszük. Letakarva ismét 30 percig kelesztjük. Előmelegített sütőben közepes
tűzön 50-60 percig sütjük.
Magokkal ízesített kenyér II.
70 dkg finomliszt, 10 dkg szójaliszt, 5 dkg borsóliszt, 4 dkg élesztő, 2 dkg cukor,
1 dkg só, 5 dkg napraforgómag, 5 dkg tökmag, 2 evőkanál étolaj.
Az élesztőt langyos, cukros, lisztes vízben megkelesztjük. A liszteket átszitáljuk, a
napraforgó-, a tökmagot és a sót hozzákeverjük. A megkelt élesztőt a liszthez öntjük,
és annyi vizet adunk hozzá, hogy közepes keménységű legyen a tésztánk. Ezután
letakarva 40-50 percig kelesztjük. Ez idő letelte után lisztezett gyúródeszkára borítjuk
a tésztát, lázán átgyúrjuk, zsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük, 40 percig ismét
kelesztjük, étolajjal bekenjük. Előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük, s ha kész,
ismét bekenjük étolajjal.
Magokkal ízesített kukoricakenyér
80 dkg finomliszt, 20 dk kukoricaliszt 4 dkg élesztő, 2 evőkanál méz, 4 dl tej és víz 3:1
arányú keveréke, 1 dkg só, 2 kávéskanál zellermag, 1 kávéskanál zsálya,
1 mokkáskanál majoránna, kevés vaj.
Az élesztőt, langyos, mézes, tejes vízben megkelesztjük. A liszteket átszitáljuk, a
zellermagot, a zsályát, majoránnát és a sót hozzákeverjük. A megkelt élesztőt a
liszthez öntjük, és a maradék tejes vízzel kemény tésztát dagasztunk. Ha kész, cipót
formázunk belőle, és kivajazott, lisztezett tepsibe rakjuk, letakarva, meleg helyen 60
percig kelesztjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése