Oldalak

2014. július 2., szerda

Félbarna kenyér

Hozzávalók

  • Hozzávalók kb. 28 X 11 cm-es sütőformához
  • 25 dkg Graham-liszt
  • 2 dkg krumplipehely
  • 8 dkg tönköly fehérliszt
  • 15 dkg BL 80 kenyérliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 csipet cukor
  • 3-3,5 dl langyos savó vagy víz
  • 3 kávéskanál só
  • 3 evőkanál olaj
  • továbbá:
  • 2 marék pattogatott amaránt (elhagyható)
  • szezámmag és/vagy lenmag, napraforgómag, zabpehely stb. (elhagyható)

Elkészítés

  1. 1 dl, cukorral elkevert folyadékban felfuttatjuk az élesztőt. Közben összevegyítjük a liszteket, a krumplipelyhet és a sót. A közepébe öntjük az élesztőt, hozzáadunk még 2 dl folyadékot és belekanalazzuk az olajat. Robotgéppel vagy kézzel közepesen kemény tésztát dagasztunk; ha szükséges, adunk még hozzá kevés folyadékot. Letakarva kb. 1 órát kelni hagyjuk.
    A megkelt tésztát lazán átgyúrjuk, és lisztezett deszkán ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk; a szélessége akkora legyen, mint a sütőforma hossza. Megszórjuk amaránttal (ha használjuk), szorosan feltekerjük, és a sütő-papírral bélelt formába helyezzük. A tetejét több helyen bevagdossuk, letakarjuk, és még fél órát kelni hagyjuk.
    Langyos vízzel megkenjük, magokkal megszórjuk, és 200 fokra melegített, légkeveréses sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve kihűtjük.
    Tipp: a kenyérsütéshez felhasználhatjuk a panír készítésekor lecsöpögött savót. A liszteket bátran variálhatjuk, és tehetünk bele zabkorpát is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése