Oldalak

2014. július 5., szombat

Fehér kenyér I.

Fehér kenyér I.
3 g szárazélesztő nagy 1 dkg friss élesztő, 40 dkg liszt, 1 kiskanál só, 1 mokkáskanál
cukor, 2 dkg vaj nagy margarint, 2,8 dl langyos víz, (egy csipet aszkorbinsav).
A dagasztóedényt a jól rögzített dagasztócsavarral a helyére illesztjük, és a
dagasztókart is gondosan a helyére rakjuk. Ezután az élesztőt belemorzsoljuk, illetve
beleszórjuk a dagasztóedénybe. Ráöntjük a lisztet, a sót, a cukrot, belerakjuk a
margarint és végül a vizet. A MENU-vel beállítjuk a WHITE BREAD programot,
majd ha a TIMER SET érzékelőjét megérintjük, eltűnik a kijelzőről a pontos idő, és
beállíthatjuk azt, hogy mikorra süljön meg a kenyerünk. Ha a kívánt időpontot
beállítottuk, érintsük meg ismét a TIMER SET érzékelőt, ekkor meggyullad a TIMER
kijelző. Ez mutatja, hogy készülékünk programozva van. A kijelzőn ismét a pontos
időt láthatjuk. Ha valamit elhibáztunk, a CLEAR érzékelő érintésével törölhetjük a
beállítást. Ha olyan parancsot adunk, amit a készülék nem képes végrehajtani (pl. 12
óránál hosszabb időt beállítani), hosszú sípjelet ad. Ha elfogadja parancsainkat,
röviden sípol.
Fehér kenyér II.
3 mokkáskanál szárazélesztő, 40 dkg finomliszt, 1 mokkáskanál cukor, 1 kiskanál só,
2,5 dl langyos víz, (egy csipet aszkorbinsav).
A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében a kis sütőedénybe töltjük, és a készüléket
fehér kenyér (WHITE BREAD) programra állítjuk.

Fehér kenyér III.
7 g szárazélesztő, 60 dkg finomliszt, 1 kiskanál cukor, 2 csapott kiskanál só, 4 dl
langyos víz, (egy csipet aszkorbinsav).
A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében a nagy sütőedénybe töltjük, és a készüléket
fehér kenyér (WHITE BREAD) programra állítjuk. (1/2 óra múlva, amikor a gép mar
jól összekeverte a hozzávalókat, kivehetünk egy evőkanál tésztát kovászmagnak a
következő sütéshez.)

Francia kenyér (Baguette) 
1 1/2 kiskanál szárazélesztő (3 g) vagy 1 /4 csomag friss élesztő (kb. 1 dkg), 26 dkg 
finomliszt, 14 dkg búzadara, 2 dl forró víz, 1 kiskanál cukor, 1/2 mokkáskanál só, 2 
dl langyos víz, egy csipet aszkorbinsav. A búzadarát a két dl vízzel leforrázzuk, és hagyjuk kihűlni (esetleg egy tányéron 
szétterítjük, hogy hamarabb hűljön). A dagasztóedénybe a szokásos módon először 
az élesztőt, majd a lisztet, a sót, a cukrot, a kihűlt darát tesszük, végül beleontjuk a 2 
dl langyos vizet. A kenyérsütő gépet a FRENCH BREAD programra állítjuk, és 
elindítjuk. Ha hagyományos formában szeretnénk megsütni, akkor MANUAL 
üzeműre állítjuk a gépet, és a kész tésztát lisztezett deszkára borítjuk. Hosszú 
hengert formálunk belőle, zsírozott tepsiben még egyszer kelni hagyjuk (kb. negyed 
óráig) Sütőbe tétel előtt a tetejét tejjel megkenjük, majd 240 °C-on 15 percig, 200 °C-on 
további 30 percig sütjük. 
Francia cserépkenyér 
7 g (1 csomag) szárazélesztő, 50 dkg finomliszt, 2 evőkanál sová

1 kiskanál cukor, 1 1/2 kiskanál só, 3 dl víz. 
A nagy sütőedényt használjuk. A hozzávalókat a leírás sorrendjében az edénybe 
töltjük, és FRENCH BREAD programon megsütjük. Finom, könnyű kenyeret 
kapunk. Ezt a kenyeret a franciak nagy virágcserépben sütik, innen a neve. 
Burgonyapelyhes francia kenyér 
1 1/2 kiskanál (3 g) szárazélesztő, 30 dkg rétesliszt, 7 dkg (1 pohár) burgonyapehely, 
1 kiskanál só, I kiskanál cukor, 3 dkg vaj, 3 dl langyos víz, egy csipet aszkorbinsav. 
A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében a gép kis sütőedénybe töltjük. A 
kenyérsütőt francia kenyér (FRENCH BREAD) programra állítjuk be. 
Krumplis fehér kenyér 
1 1/2 kiskanál (3 g) szárazélesztő, 30 dkg finomliszt, 7 dkg (1 pohár) 
burgonyapehely, 1 kiskanál só, 1 kiskanál cukor, 1 evőkanál tejpor, 3 dkg puha vaj, 
3 dl langyos víz, (egy csipet aszkorbinsav). 
A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében a gép kis sütőedényébe töltjük, és fehér 
kenyér (WHITE BREAD) programon megsütjük. 
Szendvicskenyér 
7 g szárazélesztő, 50 dkg liszt, 1 tojás, 7 dkg vaj, 2 evőkanál tejpor, 1 kiskanál cukor, 
1 kiskanál só, 2 dl langyos víz, (egy csipet aszkorbinsav). 
A hozzávalókat a leírás sorrendjében a nagy sütőedénybe töltjük, és a gépet francia 
kenyér (FRENCH BREAD) programra állítjuk be. 
Köményes fehér kenyér 
3 g szárazélesztő vagy 1 dkg friss élesztő, 40 dkg finomliszt, 1 kiskanál só, 
1 mokkáskanál cukor, 1 kiskanál őrölt köménymag, 5 dkg margarin, 1 evőkanál 
tejpor, 2,5 dl langyos víz, (egy csipet aszkorbinsav). 
Az élesztőt a dagasztóedénybe szórjuk vagy morzsoljuk, ráöntjük a lisztet, a sót, a 
cukrot, a tejport, majd hozzáadjuk a margarint, az őrölt köménymagot és a vizet. 
Káposztás kenyér 
2 dkg friss élesztő, 40 dkg finomliszt, 10 dkg főtt krumpli, 1 tojás, 10 dkg párolt 
káposzta, 1 kiskanál cukor, 1 kiskanál só, bors, 2 dl langyos víz (lehet a krumpli 
főzővize is). 
Az élesztőt 2 dl langyos vízbe morzsoljuk, egy kiskanál cukorral elkeverjük, majd 15 
percig hagyjuk meleg helyen felfutni. A többi hozzávalót a gép nagy edényébe 
töltjük, végül ráöntjük a felfuttatott élesztős vizet. FRENCH BREAD programon 
megsütjük. 
Rizses kenyér 
1, 5 kiskanál szárazélesztő friss élesztő (kb. 1 dkg), 25 dkg finomliszt, 10 dkg rizs, 
4 dl tej, 1 kiskanál cukor, 1 kiskanál só, 2 dl langyos víz, (egy csipet aszkorbinsav). 
A rizst 4 dl tejel és egy kis sóval puhára főzzük, és hagyjuk kihűlni. A 
dagasztóedénybe a szokásos módon először az élesztőt, majd a lisztet, a sót, a cukrot, 
a kihűlt rizst tesszük, végül beleöntjük a 2 dl langyos vizet. Beállítjuk a FRENCH 
BREAD programot és elindítjuk. 
Darás kenyér 
1 1/2 kiskanál szárazélesztő (3 g) vagy 1/4 csomag friss élesztő (kb. 1 dkg), 30 dkg 
finomliszt, 5 dkg búzadara, 2 dl tej, 1 kiskanál cukor, 1 kiskanál só, 2 dl langyos víz. 
A búzadarát a tejjel sűrűre főzzük. Mikor kihűlt, a szokásos sorrendben beletesszük a 
hozzávalókat a dagasztóedénybe: először az élesztőt, majd a lisztet, a sót, a cukrot, a 
kihűlt darát, végül pedig a 2 dl langyos vizet. Beállítjuk a FRENCH BREAD 
programot és elindítjuk. 

Zabpelyhes kenyér 
1 1/2 kiskanál szárazélesztő (3 g) vagy 1 /4 csomag friss élesztő (kb. 1 dkg), 30 dkg 
finomliszt, 10 dkg zabpehely, 2 dl tej, 2 dkg margarin, 1 kiskanál cukor, 1 kiskanál só, 
2 dl langyos víz. 
A zabpelyhet a tejel és egy kis sóval sűrűre főzzük, és hagyjuk kihűlni. A 
dagasztóedénybe a szokásos sorrendben beletesszük a hozzávalókat: először az 
élesztőt, majd a lisztet, a sót, a cukrot, a kihűlt zabpelyhet, végül beleöntjük a 2 dl 
langyos vizet. Beállítjuk a francia kenyér (FRENCH BREAD) programot és elindítjuk. 

Fehér kenyér (kovászmaggal) 
1 1/2 kiskanál szárazélesztő, 2 evőkanál kovászmag (előző kenyér tésztájából, 30 dkg 
finomliszt, 30 dkg rétesliszt, 1 kiskanál só, 1 kiskanál cukor, 4 dl langyos víz. 
A gép nagy sütőedényébe beleszórunk 1/2 csomag szárazélesztőt, majd ráöntjük a 
kétféle lisztet, a sót és a cukrot. A kovászmagot megáztatjuk 2 dl langyos vízben, 
majd a többi vízzel együtt a sütőedénybe töltjük. 
A gépet fehér kenyér (WHITE BREAD) programra állítjuk be, a fokozatkapcsolót 
DARK állásba tesszük. 
A kovászmaggal készült kenyér mindig ízesebb, mint a csak élesztővel készült, ezért 
érdemes az első dagasztás végen két evőkanálnyi tésztát kivenni, és 
hűtőszekrényben tárolni a következő sütésig. 

röshagymás cipó 
20 dkg rozslisztes kovász (lásd kovászkészítés), 30 dkg finomliszt, 2 evőkanál zsír, 
1 közepes nagyságú vöröshagyma. reszelve, 1 /2 csomag sütőpor, 1 kiskanál cukor, 
1 kiskanál só, 1 dl komlós korpalé (lásd kovászkészítés). 
A kenyérsütő gép nagy edényébe beleöntjük a lisztet, a kovászt, a többi hozzávalót, 
végül a korpalét. 
Fehér kenyér (WHITE BREAD) programon megsütjük. A kisült cipót (nem lesz 
nagyon magas) lapjára állítva függőlegesen szeleteljük)

Barna kenyér 
1 1/2 kiskanál szárazélesztő (3 g), 20 dkg finomliszt, 20 dkg rozsliszt, 2,8 dl langyos 
író, 1 kiskanál só, 1 mokkáskanál cukor, 1 kiskanalnyi margarin nagy vaj, (egy csipet 
aszkorbinsav). 
A sütőedénybe beletesszük az élesztőt, majd a 20 dkg rozslisztet és a 20 dkg 
finomlisztet, a kiskanál sót, a kiskanál cukrot és a diónyi margarint. 2,8 dl langyos 
írót öntünk rá. Az író több szempontból is fontos: a rozskenyér erősebb savanyítást 
kíván mind az ízhatás, mind a kelés miatt. Ha nincs írónk, helyettesítsük vízzel és 
joghurttal vagy kefirrel! 
Mivel barna kenyérre vagy rozskenyérre nincs külön menüválasztási lehetőség, a 
fehér kenyér (WHITE BREAD) programon sütjük meg. Előre is programozhatjuk a 
megfelelő idő beállításával. 
A sütés ideje hosszabb, mint a fehér kenyere. Ezt az oldalt levő szabályozó DARK 
fele állításával érhetjük el. 

Rozskenyér 
5 dkg friss élesztő, 35 dkg fehér rozsliszt, 15 dkg barna rozsliszt, 1 evőkanál olaj, 
1 kiskanál cukor, 1 kiskanál őrölt köménymag, 2 kiskanál só, 3 dl langyos víz. 
A kenyeret géppel dagasztjuk, de hagyományos módon, sütőben sütjük meg. 
Először az élesztővel 1 dl vízből, 1 kiskanál cukorból és 2 kiskanál lisztből kovászt 
készítünk - meleg helyen felfuttatjuk (kb. 1/2 óra). A dagasztógép nagy edényébe 
beletöltjük a többi hozzávalót, végül a kovászt. FRENCH BREAD, MANUAL 
programon megdagasztjuk, majd lisztezett gyúrótáblára borítjuk, de előzőleg 
eltávolítjuk a dagasztókést. Megformáljuk a tésztát, és olajjal kikent magas falu 
edényben vagy alufólia tálcán letakarva meg fel óra hosszat pihentetjük. A megkelt 
tésztát vízzel megkenjük. A sütő aljába forró vízzel telt edényt teszünk, s a kenyeret 
240 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük. Akkor tekinthetjük jónak, ha a 
beleszúrt tűre mar nem ragad rá a tészta. Ha hirtelen barnulna, alufóliával 
takarjuk le. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése