Fehér kenyér I.
3 g szárazélesztő nagy 1 dkg friss élesztő, 40 dkg liszt, 1 kiskanál só, 1 mokkáskanál
cukor, 2 dkg vaj nagy margarint, 2,8 dl langyos víz, (egy csipet aszkorbinsav).
A dagasztóedényt a jól rögzített dagasztócsavarral a helyére illesztjük, és a
dagasztókart is gondosan a helyére rakjuk. Ezután az élesztőt belemorzsoljuk, illetve
beleszórjuk a dagasztóedénybe. Ráöntjük a lisztet, a sót, a cukrot, belerakjuk a
margarint és végül a vizet. A MENU-vel beállítjuk a WHITE BREAD programot,
majd ha a TIMER SET érzékelőjét megérintjük, eltűnik a kijelzőről a pontos idő, és
beállíthatjuk azt, hogy mikorra süljön meg a kenyerünk. Ha a kívánt időpontot
beállítottuk, érintsük meg ismét a TIMER SET érzékelőt, ekkor meggyullad a TIMER
kijelző. Ez mutatja, hogy készülékünk programozva van. A kijelzőn ismét a pontos
időt láthatjuk. Ha valamit elhibáztunk, a CLEAR érzékelő érintésével törölhetjük a
beállítást. Ha olyan parancsot adunk, amit a készülék nem képes végrehajtani (pl. 12
óránál hosszabb időt beállítani), hosszú sípjelet ad. Ha elfogadja parancsainkat,
röviden sípol.
Fehér kenyér II.
3 mokkáskanál szárazélesztő, 40 dkg finomliszt, 1 mokkáskanál cukor, 1 kiskanál só,
2,5 dl langyos víz, (egy csipet aszkorbinsav).
A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében a kis sütőedénybe töltjük, és a készüléket
fehér kenyér (WHITE BREAD) programra állítjuk.
Fehér kenyér III.
7 g szárazélesztő, 60 dkg finomliszt, 1 kiskanál cukor, 2 csapott kiskanál só, 4 dl
langyos víz, (egy csipet aszkorbinsav).
A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében a nagy sütőedénybe töltjük, és a készüléket
fehér kenyér (WHITE BREAD) programra állítjuk. (1/2 óra múlva, amikor a gép mar
jól összekeverte a hozzávalókat, kivehetünk egy evőkanál tésztát kovászmagnak a
következő sütéshez.)
3 g szárazélesztő nagy 1 dkg friss élesztő, 40 dkg liszt, 1 kiskanál só, 1 mokkáskanál
cukor, 2 dkg vaj nagy margarint, 2,8 dl langyos víz, (egy csipet aszkorbinsav).
A dagasztóedényt a jól rögzített dagasztócsavarral a helyére illesztjük, és a
dagasztókart is gondosan a helyére rakjuk. Ezután az élesztőt belemorzsoljuk, illetve
beleszórjuk a dagasztóedénybe. Ráöntjük a lisztet, a sót, a cukrot, belerakjuk a
margarint és végül a vizet. A MENU-vel beállítjuk a WHITE BREAD programot,
majd ha a TIMER SET érzékelőjét megérintjük, eltűnik a kijelzőről a pontos idő, és
beállíthatjuk azt, hogy mikorra süljön meg a kenyerünk. Ha a kívánt időpontot
beállítottuk, érintsük meg ismét a TIMER SET érzékelőt, ekkor meggyullad a TIMER
kijelző. Ez mutatja, hogy készülékünk programozva van. A kijelzőn ismét a pontos
időt láthatjuk. Ha valamit elhibáztunk, a CLEAR érzékelő érintésével törölhetjük a
beállítást. Ha olyan parancsot adunk, amit a készülék nem képes végrehajtani (pl. 12
óránál hosszabb időt beállítani), hosszú sípjelet ad. Ha elfogadja parancsainkat,
röviden sípol.
Fehér kenyér II.
3 mokkáskanál szárazélesztő, 40 dkg finomliszt, 1 mokkáskanál cukor, 1 kiskanál só,
2,5 dl langyos víz, (egy csipet aszkorbinsav).
A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében a kis sütőedénybe töltjük, és a készüléket
fehér kenyér (WHITE BREAD) programra állítjuk.
Fehér kenyér III.
7 g szárazélesztő, 60 dkg finomliszt, 1 kiskanál cukor, 2 csapott kiskanál só, 4 dl
langyos víz, (egy csipet aszkorbinsav).
A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében a nagy sütőedénybe töltjük, és a készüléket
fehér kenyér (WHITE BREAD) programra állítjuk. (1/2 óra múlva, amikor a gép mar
jól összekeverte a hozzávalókat, kivehetünk egy evőkanál tésztát kovászmagnak a
következő sütéshez.)
Francia kenyér (Baguette)
1 1/2 kiskanál szárazélesztő (3 g) vagy 1 /4 csomag friss élesztő (kb. 1 dkg), 26 dkg
finomliszt, 14 dkg búzadara, 2 dl forró víz, 1 kiskanál cukor, 1/2 mokkáskanál só, 2
dl langyos víz, egy csipet aszkorbinsav. A búzadarát a két dl vízzel leforrázzuk, és hagyjuk kihűlni (esetleg egy tányéron
szétterítjük, hogy hamarabb hűljön). A dagasztóedénybe a szokásos módon először
az élesztőt, majd a lisztet, a sót, a cukrot, a kihűlt darát tesszük, végül beleontjuk a 2
dl langyos vizet. A kenyérsütő gépet a FRENCH BREAD programra állítjuk, és
elindítjuk. Ha hagyományos formában szeretnénk megsütni, akkor MANUAL
üzeműre állítjuk a gépet, és a kész tésztát lisztezett deszkára borítjuk. Hosszú
hengert formálunk belőle, zsírozott tepsiben még egyszer kelni hagyjuk (kb. negyed
óráig) Sütőbe tétel előtt a tetejét tejjel megkenjük, majd 240 °C-on 15 percig, 200 °C-on
további 30 percig sütjük.
Francia cserépkenyér
7 g (1 csomag) szárazélesztő, 50 dkg finomliszt, 2 evőkanál sová
1 kiskanál cukor, 1 1/2 kiskanál só, 3 dl víz.
A nagy sütőedényt használjuk. A hozzávalókat a leírás sorrendjében az edénybe
töltjük, és FRENCH BREAD programon megsütjük. Finom, könnyű kenyeret
kapunk. Ezt a kenyeret a franciak nagy virágcserépben sütik, innen a neve.
Burgonyapelyhes francia kenyér
1 1/2 kiskanál (3 g) szárazélesztő, 30 dkg rétesliszt, 7 dkg (1 pohár) burgonyapehely,
1 kiskanál só, I kiskanál cukor, 3 dkg vaj, 3 dl langyos víz, egy csipet aszkorbinsav.
A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében a gép kis sütőedénybe töltjük. A
kenyérsütőt francia kenyér (FRENCH BREAD) programra állítjuk be.
Krumplis fehér kenyér
1 1/2 kiskanál (3 g) szárazélesztő, 30 dkg finomliszt, 7 dkg (1 pohár)
burgonyapehely, 1 kiskanál só, 1 kiskanál cukor, 1 evőkanál tejpor, 3 dkg puha vaj,
3 dl langyos víz, (egy csipet aszkorbinsav).
A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében a gép kis sütőedényébe töltjük, és fehér
kenyér (WHITE BREAD) programon megsütjük.
Szendvicskenyér
7 g szárazélesztő, 50 dkg liszt, 1 tojás, 7 dkg vaj, 2 evőkanál tejpor, 1 kiskanál cukor,
1 kiskanál só, 2 dl langyos víz, (egy csipet aszkorbinsav).
A hozzávalókat a leírás sorrendjében a nagy sütőedénybe töltjük, és a gépet francia
kenyér (FRENCH BREAD) programra állítjuk be.
Köményes fehér kenyér
3 g szárazélesztő vagy 1 dkg friss élesztő, 40 dkg finomliszt, 1 kiskanál só,
1 mokkáskanál cukor, 1 kiskanál őrölt köménymag, 5 dkg margarin, 1 evőkanál
tejpor, 2,5 dl langyos víz, (egy csipet aszkorbinsav).
Az élesztőt a dagasztóedénybe szórjuk vagy morzsoljuk, ráöntjük a lisztet, a sót, a
cukrot, a tejport, majd hozzáadjuk a margarint, az őrölt köménymagot és a vizet.
Káposztás kenyér
2 dkg friss élesztő, 40 dkg finomliszt, 10 dkg főtt krumpli, 1 tojás, 10 dkg párolt
káposzta, 1 kiskanál cukor, 1 kiskanál só, bors, 2 dl langyos víz (lehet a krumpli
főzővize is).
Az élesztőt 2 dl langyos vízbe morzsoljuk, egy kiskanál cukorral elkeverjük, majd 15
percig hagyjuk meleg helyen felfutni. A többi hozzávalót a gép nagy edényébe
töltjük, végül ráöntjük a felfuttatott élesztős vizet. FRENCH BREAD programon
megsütjük.
Rizses kenyér
1, 5 kiskanál szárazélesztő friss élesztő (kb. 1 dkg), 25 dkg finomliszt, 10 dkg rizs,
4 dl tej, 1 kiskanál cukor, 1 kiskanál só, 2 dl langyos víz, (egy csipet aszkorbinsav).
A rizst 4 dl tejel és egy kis sóval puhára főzzük, és hagyjuk kihűlni. A
dagasztóedénybe a szokásos módon először az élesztőt, majd a lisztet, a sót, a cukrot,
a kihűlt rizst tesszük, végül beleöntjük a 2 dl langyos vizet. Beállítjuk a FRENCH
BREAD programot és elindítjuk.
Darás kenyér
1 1/2 kiskanál szárazélesztő (3 g) vagy 1/4 csomag friss élesztő (kb. 1 dkg), 30 dkg
finomliszt, 5 dkg búzadara, 2 dl tej, 1 kiskanál cukor, 1 kiskanál só, 2 dl langyos víz.
A búzadarát a tejjel sűrűre főzzük. Mikor kihűlt, a szokásos sorrendben beletesszük a
hozzávalókat a dagasztóedénybe: először az élesztőt, majd a lisztet, a sót, a cukrot, a
kihűlt darát, végül pedig a 2 dl langyos vizet. Beállítjuk a FRENCH BREAD
programot és elindítjuk.
Zabpelyhes kenyér
1 1/2 kiskanál szárazélesztő (3 g) vagy 1 /4 csomag friss élesztő (kb. 1 dkg), 30 dkg
finomliszt, 10 dkg zabpehely, 2 dl tej, 2 dkg margarin, 1 kiskanál cukor, 1 kiskanál só,
2 dl langyos víz.
A zabpelyhet a tejel és egy kis sóval sűrűre főzzük, és hagyjuk kihűlni. A
dagasztóedénybe a szokásos sorrendben beletesszük a hozzávalókat: először az
élesztőt, majd a lisztet, a sót, a cukrot, a kihűlt zabpelyhet, végül beleöntjük a 2 dl
langyos vizet. Beállítjuk a francia kenyér (FRENCH BREAD) programot és elindítjuk.
Fehér kenyér (kovászmaggal)
1 1/2 kiskanál szárazélesztő, 2 evőkanál kovászmag (előző kenyér tésztájából, 30 dkg
finomliszt, 30 dkg rétesliszt, 1 kiskanál só, 1 kiskanál cukor, 4 dl langyos víz.
A gép nagy sütőedényébe beleszórunk 1/2 csomag szárazélesztőt, majd ráöntjük a
kétféle lisztet, a sót és a cukrot. A kovászmagot megáztatjuk 2 dl langyos vízben,
majd a többi vízzel együtt a sütőedénybe töltjük.
A gépet fehér kenyér (WHITE BREAD) programra állítjuk be, a fokozatkapcsolót
DARK állásba tesszük.
A kovászmaggal készült kenyér mindig ízesebb, mint a csak élesztővel készült, ezért
érdemes az első dagasztás végen két evőkanálnyi tésztát kivenni, és
hűtőszekrényben tárolni a következő sütésig.
röshagymás cipó
20 dkg rozslisztes kovász (lásd kovászkészítés), 30 dkg finomliszt, 2 evőkanál zsír,
1 közepes nagyságú vöröshagyma. reszelve, 1 /2 csomag sütőpor, 1 kiskanál cukor,
1 kiskanál só, 1 dl komlós korpalé (lásd kovászkészítés).
A kenyérsütő gép nagy edényébe beleöntjük a lisztet, a kovászt, a többi hozzávalót,
végül a korpalét.
Fehér kenyér (WHITE BREAD) programon megsütjük. A kisült cipót (nem lesz
nagyon magas) lapjára állítva függőlegesen szeleteljük)
Barna kenyér
1 1/2 kiskanál szárazélesztő (3 g), 20 dkg finomliszt, 20 dkg rozsliszt, 2,8 dl langyos
író, 1 kiskanál só, 1 mokkáskanál cukor, 1 kiskanalnyi margarin nagy vaj, (egy csipet
aszkorbinsav).
A sütőedénybe beletesszük az élesztőt, majd a 20 dkg rozslisztet és a 20 dkg
finomlisztet, a kiskanál sót, a kiskanál cukrot és a diónyi margarint. 2,8 dl langyos
írót öntünk rá. Az író több szempontból is fontos: a rozskenyér erősebb savanyítást
kíván mind az ízhatás, mind a kelés miatt. Ha nincs írónk, helyettesítsük vízzel és
joghurttal vagy kefirrel!
Mivel barna kenyérre vagy rozskenyérre nincs külön menüválasztási lehetőség, a
fehér kenyér (WHITE BREAD) programon sütjük meg. Előre is programozhatjuk a
megfelelő idő beállításával.
A sütés ideje hosszabb, mint a fehér kenyere. Ezt az oldalt levő szabályozó DARK
fele állításával érhetjük el.
Rozskenyér
5 dkg friss élesztő, 35 dkg fehér rozsliszt, 15 dkg barna rozsliszt, 1 evőkanál olaj,
1 kiskanál cukor, 1 kiskanál őrölt köménymag, 2 kiskanál só, 3 dl langyos víz.
A kenyeret géppel dagasztjuk, de hagyományos módon, sütőben sütjük meg.
Először az élesztővel 1 dl vízből, 1 kiskanál cukorból és 2 kiskanál lisztből kovászt
készítünk - meleg helyen felfuttatjuk (kb. 1/2 óra). A dagasztógép nagy edényébe
beletöltjük a többi hozzávalót, végül a kovászt. FRENCH BREAD, MANUAL
programon megdagasztjuk, majd lisztezett gyúrótáblára borítjuk, de előzőleg
eltávolítjuk a dagasztókést. Megformáljuk a tésztát, és olajjal kikent magas falu
edényben vagy alufólia tálcán letakarva meg fel óra hosszat pihentetjük. A megkelt
tésztát vízzel megkenjük. A sütő aljába forró vízzel telt edényt teszünk, s a kenyeret
240 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük. Akkor tekinthetjük jónak, ha a
beleszúrt tűre mar nem ragad rá a tészta. Ha hirtelen barnulna, alufóliával
takarjuk le.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése