Oldalak

2014. július 4., péntek

Cseresznye-egres dzsem

Hozzávalók:

  • 2 kg érett cseresznye
  • 1 kg egres
  • 1 kg cukor
A cseresznyét jól mosd meg, szárazd le, és magozd ki. Az egrest mosd meg, és a végeit vágd le. Egy fazékban a gyümölcsöket a cukorral főzd 20 percig. Forrón töltsd üvegekbe, majd zárd le, és egy pillanatra állítsd fejre. Szárazon dunsztold ki.

Ecetes szilvalekvár

Hozzávalók:

  • 2 kg szilva
  • 1 dl ecet
  • 1 kg cukor
Egy lábasba öntsd bele az ecetet, tedd rá a kimagozott szilvát, szórd rá a cukrot. Egy éjszakán át hagyd állni. Másnap tedd fel főni, de egyszer sem szabad megkeverni. 3-4 óra múlva töltsd üvegekbe, kösd le, és másnapig száraz dunsztban hagyd kihűlni.

Narancsdzsem

Hozzávalók:

  • 10 db narancs
  • 3 db citrom
  • 30 dkg cukor
  • 1 kg zselécukor
A gyümölcsöket alaposan mosd meg, és nagyon vékonyan hámozd meg. 10 dekányit ebből a héjból vágj finom csíkokká, melyet 7 és fél deci vízzel és 30 dkg cukorral fedő alatt főzz 15 percig. A gyümölcshúsokat hártyázd le, és vágd apróra, majd keverd bele a héjas szirupba. 20 percig lefedve forrald, majd hűtsd le. Ugyanannyi zselécukrot keverj bele, 2 percig forrald, majd forrón töltsd üvegekbe, és zárd le.

Sárgarépalekvár

Hozzávalók:

  • 1 kg sárgarépa
  • 4 citrom leve
  • 2 citrom héja
  • 1 kg porcukor
  • 12 db keserűmandula
A répát tisztítsd meg, és szeleteld karikákra, tedd lábasba, és annyi vizet önts rá, amennyi ellepi. Lassú forrás mellett főzd egészen puhára, majd nyomd át. A mandulát a héjával együtt reszeld meg, és az összes hozzávalót gyengén főzd össze. Keverj bele 4 evőkanál rumot, és forrón töltsd üvegekbe, zárd le, majd fejreállítva szárazon gőzöld ki.

Áfonya-alma lekvár

Hozzávalók:

  • fél kg áfonya
  • 60 dkg alma
  • 1 rúd kikapart vanília
  • 1 kg zselécukor
Az áfonyát válogasd ki, mosd meg, és szitán csepegtesd le. Az almát hámozd meg, a magházát távolítsd el, és vágd apró darabokra. A gyümölcsöket a vaníliavelővel és a zselécukorral keverd el, és állandóan kevergetve főzd 4 percig. Forrón töltsd üvegekbe, és azonnal zárd le.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése