Hozzávalók:
- 3 kg paradicsom
- 1 nagy fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 közepes piros húsú kaliforniai paprika
- 3 babérlevél
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál bazsalikom
- 1 teáskanál kakukkfű
- 5 szem szegfűszeg
- 1 teáskanál fehérbors
- 3 evőkanál só
- 4 evőkanál cukor
- 1 evőkanál méz
- 2 szál zellerlevél
- 1 csomag befőtt tartósító
- A paradicsomokat jól megmossuk és 4 felé vágjuk. Egy fazékban 20 perc alatt puhára főzzük a szegfűszeggel.
- Szűrőn átpasszírozzuk egy másik fazékba, hogy a héja és a szegfűszeg ne maradjon a ketchup-ban.
- A kaliforniai paprikát és a hagymát felkockázzuk és aprítóban vagy turmixban pár evőkanál paradicsommal összepürésítjük, majd a fazékba öntjük a többi paradicsomhoz.
- Beletesszük a zeller- és babérleveleket, a reszelt fokhagymát, az összes fűszert és a mézet.
- Kb. 70 perc alatt sűrűre főzzük, majd kivesszük a babért és zellerlevelet.
- Botmixerrel összezúzzuk, beletesszük a befőtt tartósítót, és még 10 percig főzzük.
- Befőttesüvegbe öntjük, és a rácsavart kupakkal lefelé hagyjuk kihűlni.
Kb. 2 kiló ketchup készül ebből a mennyiségből. Nem csak isteni finom mártogatni, vagy akár spagetti szósznak, de csinos üvegekbe zárva kiváló ajándék is lehet!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése