Oldalak

2013. január 24., csütörtök

Az üvegbe zárt nyár: házi ketchup


Hozzávalók:
  • 3 kg paradicsom
  • 1 nagy fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes piros húsú kaliforniai paprika
  • 3 babérlevél
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 5 szem szegfűszeg
  • 1 teáskanál fehérbors
  • 3 evőkanál só
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál méz
  • 2 szál zellerlevél
  • 1 csomag befőtt tartósító
  1. A paradicsomokat jól megmossuk és 4 felé vágjuk. Egy fazékban 20 perc alatt puhára főzzük a szegfűszeggel.
  2. Szűrőn átpasszírozzuk egy másik fazékba, hogy a héja és a szegfűszeg ne maradjon a ketchup-ban.
  3. A kaliforniai paprikát és a hagymát felkockázzuk és aprítóban vagy turmixban pár evőkanál paradicsommal összepürésítjük, majd a fazékba öntjük a többi paradicsomhoz.
  4. Beletesszük a zeller- és babérleveleket, a reszelt fokhagymát, az összes fűszert és a mézet.
  5. Kb. 70 perc alatt sűrűre főzzük, majd kivesszük a babért és zellerlevelet.
  6. Botmixerrel összezúzzuk, beletesszük a befőtt tartósítót, és még 10 percig főzzük.
  7. Befőttesüvegbe öntjük, és a rácsavart kupakkal lefelé hagyjuk kihűlni.
Kb. 2 kiló ketchup készül ebből a mennyiségből. Nem csak isteni finom mártogatni, vagy akár spagetti szósznak, de csinos üvegekbe zárva kiváló ajándék is lehet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése