Oldalak

2013. január 13., vasárnap

ALMÁS FÁNK SÜTŐBEN SÜTVE

Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 4 dkg élesztő
- 2 dl langyos tej
- 5 evőkanál kristálycukor
- 6 dkg puha vaj vagy margarin
- 1,5 tk. só
- 4 tojássárgája
- 1 kávéskanál fahéj
- 3 közepes édes alma
- 1 ek. citromlé
kb. 5-6 evőkanál olaj a sütéshez
porcukor
lekvár

Elkészítés:
A lisztet átszitálom, hozzáadom a langyos tejben megfuttatott élesztőt, majd a vajat, cukrot, sót, fahéjat, tojássárgákat és jól összedolgozom.
2. Az almát megmosom, lereszelem -ha nagyon sok a leve, akkor picit kicsavarom- és belecsavarom a citrom levét, majd a tésztához gyúrom. Ha esetleg túl ragacsos lenne, akkor adok még hozzá lisztet, de alapvetően erősen lágy tésztát kell, hogy kapjak. Letakarva duplájára kelesztem.
3. Ha megkelt, akkor kétfelé veszem, és lisztezett táblán kinyújtom mindkettőt külön-külön, szorosan feltekerem és kb. másfél cm vastagra szeletelem, mint ahogy a kakaós csigát.
4. A tepsit kikenem 4 evőkanál olajjal, beleteszem a csigákat úgy, hogy legyen közöttük hely, mert kelni fognak még. Kelesztem még kb. 10-15 percig. Lekenem olajjal a tetejüket és az oldalukat, majd 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10-12 percig sütöm - a teteje inkább picit világosabb maradjon, több ideig ne nagyon süssük! (Hagyományos sütőben 200 fokon.) Amikor a második tepsivel sütjük ugyanabban a tepsiben, akkor érdemes ismét tenni a tepsibe 1 evőkanálnyi olajat és szétkenni.

Kb 40 db lesz belőle.

Mivel nem hagyományos módon sültek, ne várjuk ugyanazt az ízt, mint a bő zsiradékban sütött fánkoknál, de nagyon finom, az alma és a fahéj íze kellemesen érződik rajta.

A receptre Gabriella konyhájában találtam rá.
http://www.gabicsek.blogspot.hu/2013/01/pehelykonnyu-almas-csigafank-sutoben.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése