Oldalak

2012. december 28., péntek

Gombás-boros lencseleves


Hozzávalók:

  • 35 dkg lencse
  • 10 dkg gomba
  • 1 evőkanál méz
  • citromlé
  • 3 evőkanál ét  olaj vagy zsír
  • 2 dl vörösbor
  • kristálycukor
  • sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • petrezselyem zöldje
  • fél zeller
  • fél fej hagyma
  • A csipetkéhez:
  • liszt
  • tojás
  • Elkészítés:

    A lencsét átválogatjuk, megmossuk, majd 1-2 órára beáztatjuk, ezután feltesszük főni. A főzővizet aszerint adagoljuk, hogy hígabb vagy sűrűbb levest szeretünk-e.

    A gombát közben pároljuk, a sárgarépát és a fehérrépát apróbb darabokra vágjuk, és a fél hagymával, illetve a petrezselyem zöldjével a levesbe tesszük.

    Mikor a lencse már csaknem puha, hozzátesszük a gombát és a mézet, megsózzuk.

    Az olajból (zsírból) és a lisztből sötétebb rántást készítünk, s amikor a lencse már puha, hozzáadjuk a leveshez, és összefőzzük. A vörösbort ezután öntjük a forrásban lévő levesbe, citromlével vagy ecettel és cukorral ízlésünk szerint utána ízesítjük.

    Csipetkét főzünk bele, esetleg kevés tejföllel dúsítjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése