Oldalak

2012. november 20., kedd

SÜSSÜNK TIROLI ALMÁS RÉTEST KARÁCSONYRA!


Hozzávalók:
25 dkg liszt, 25 dkg vaj, 1,2 dl víz, 1 kanál ecet, só, 1 kg alma, 5 dkg darált dió, 12 dkg porcukor, 5 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg mazsola, őrölt fahéj, 1 db tojás.
Az almát megmossuk, maghámozzuk, a magházat kivágjuk, és vékony szeletekre vágjuk. Egy lábosban addig pároljuk, amíg a leve el nem fő, majd hozzáadjuk a porcukrot, a diót, a fahéjat, és a mazsolát. Ha kész félre tesszük.
A tésztához a lisztből, vajból, vízből, ecetből és sóból tésztát gyúrunk, majd betesszük egy fél órára a hűtőbe. Kivesszük és egy nyújtó deszkán 3-4 mm vastag tésztát nyújtunk belőle. A széléből vágjunk le 2 cm.-es csíkokat ez lesz a díszítés.
Ezután a tészta középre ráhalmozzuk, a tölteléket elsimítjuk és két oldalról a tészta széleit ráhajtjuk középre úgy, hogy fedjék egymást. Megkenjük, felver tojással, és a korában levágott csíkokkal díszítjük. Ezt is megkenjük tojással és megszurkáljuk villával az egész tésztát.
Előmelegített forró sütőbe toljuk a tepsit majd 15 perc múlva vegyük takarékra a hőfokot. Ha szép pirosa sült vegyük, ki hagyjuk kihűlni és ferdén felvágva porcukorral megszórva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése