Oldalak

2012. szeptember 9., vasárnap

Almás vagy meggyes pite


Almás  vagy  meggyes pite / illeszkrisz
Hozzávalók: 40-45 dkg liszt, 1/2 cs. sütőpor, 2 tojás sárgája, 2 ek. cukor, pici só, 25 dkg ráma, 1 pohár tejföl. Ezt összegyúrjuk, közepes keménységű, jól nyújtható tésztát kapunk, és elfelezzük. Egyik fele az alja, a másik fele a teteje lesz.
Töltelék variációk : 
Almás :  1 1/2 kg alma, 7 ek cukor,  vaniliáscukor, fahéj. Én nem szoktam párolni az almát, egyszerűen lereszelem, megcukrozom, jól kinyomkodva. Egy csomag vaníliás pudingport megfőzünk az alma kinyomkodott levével és hozzákeverjük a lereszelt ízesített almát. Így tesszük a zsemlemorzsával megszórt tésztára.
 A meggyes tölteléknél : 1 kg meggy vagy 1 nagyobb üveg befőtt. Egy csomag vaníliás pudingport megfőzök a meggy 4 dl levéből, ízesítem cukorral, összekeverem a meggyel és ezt a tölteléket kenem a szintén morzsával meghintett tésztára.
Mindkét pite tetejét lekenem egy tojás fehérjével, majd előmelegített sütőben közepes hőfokon készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése