Oldalak

2012. augusztus 20., hétfő

Újházy tyúkhúsleves

1 dbtyúk (kb. 2 kg)
25 dkgsárgarépa
10 dkgpetrezselyemgyökér
8 dkgzeller
6 dkgkaralábé
8 dkgcsiperkegomba
1 dbközepes vöröshagyma
10 dkgkelkáposzta
10 dkgfriss zöldborsó
1 dbzöldpaprika
1 csokorpetrezselyem zöldje
10-15 szemegész bors
ízlés szerintgyömbér
ízlés szerint

A megtisztított tyúkot kívül-belül alaposan átmossuk, majd 2 liter hideg vízben (fedő nélkül) feltesszük főni. A tetején keletkező habot szűrőkanállal leszedjük, majd ha felforrt kisebbre állítjuk a hőfokot, és gyöngyöző vízben főzzük tovább. Fél órai főzés után beletesszük a megtisztított, de egészben hagyott sárgarépát, petrezselyem gyökeret, zellert, karalábét, kelkáposztát. Teatojásba beletesszük a fokhagymát, a gyömbért és a sáfrányt, majd a levesbe lógatjuk és assú tűzön, félig lefedve tovább főzzük. A maradék zöldséget (paprikát kockázva) és a gombát (a kisebbeket egyben hagyva, a nagyobbakat cikkekre vágva) külön lábosban egy kevés sós vízben, vagy csontlében főzzük meg. Ha a zöldség és a tyúk is megfőtt kiemeljük a levesből és hűlni hagyjuk. A tyúkot kicsontozzuk, bőrét eltávolítjuk, és a húst vékony csíkokra vágjuk. A levesben főtt zöldséget vágódeszkára rakjuk és szintén vékony metéltre vágjuk. A levest közben a tűzről lehúzva, 15 percig pihentetjük, majd nagyon finom szitán, vagy ruhán átszűrjük. Tálaláskor a leveses csészébe rakjuk a metéltre vágott tyúkhúst, a zöldséget, és a külön - sós vízben - kifőzött házi cérnametéltet. Ezután az egészet felöntjük forró levessel, a tetejét pedig finomra vágott friss petrezselyemmel szórjuk meg.


 Francia hagymaleves
3 fejvöröshagyma
4 dkgvaj
1 litercsontlé vagy 2 leveskocka
1 gerezdfokhagyma
10 dkgreszelt ementáli sajt
2 ekliszt
1 csipetszerecsendió
1 csipetfehérbors
1 csipet
4 szelettoastkenyér

A megtisztított vöröshagymát felkarikázzuk, a fokhagymát finomra aprítjuk és a vajon mindkettőt aranybarnára pirítjuk. Ezután liszttel megszórjuk, és folyamatos kevergetés mellett felöntjük a csontlével. Sóval, szerecsendióval, és borssal fűszerezzük, majd lassú tűzön puhára főzzük.A kenyér héját levágjuk, a szeleteket átlósan kettévágjuk, a sajttal megszórjuk és megpirítjuk. A levest forrón leveses csészékbe töltjük, tetejükre egy kevés reszelt sajtot és friss petrezselymet szórunk. A sajtos kenyérszeleteket a csészealjra helyezzük és így tálaljuk a levest.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése