Oldalak

2012. augusztus 20., hétfő

Aszalt szilvás csirkemell


Hozzávalók: 2 szép csirkemell, 20 szem vörösborban főtt aszalt szilva, 1 db tojás, 3-4 evőkanál liszt, 1 dl tej, 2 szem összetört szegfűszeg, 1 evőkanál sós mogyoró (vagy mandula), ízlés szerint só és törött fehér bors.
Elkészítése: A csirkemelleket úgy csontozzuk ki, hogy 4 tömör húsdarabot kapjunk. A fél csirkemelleket húskalapáccsal kissé kiverjük. Ügyeljünk arra, hogy a hús ne szakadjon el, hogy tölthető legyen. Az aszalt szilvát lecsöpögtetjük, kimagozzuk, és a mag helyére darált sós mogyorót teszünk.
Az éles, hegyes késsel felszúrt csirkemell darabba 5 szem töltött szilvát teszünk, majd a nyílást hústűvel vagy fogvájóval összetűzzük. A tojást habosra verjük, és a szegfűszeggel, a borssal megfűszerezzük. 1 dl vörösboros szilvalevet hozzáöntünk, és annyi liszttel keverjük össze, hogy a szokásos palacsintatészta sűrűségű masszát kapjuk belőle.
A megtöltött húsdarabokat megsózzuk, ezután lisztbe és a tésztába mártva 170 fokra felforrósított olajban 8-10 perc alatt szép pirosasbarnára megsütjük. A lecsöpögtetett szilvás csirkemellet párolt rizzsel tálaljuk. Kissé munkaigényes, de igazi különlegesség.

Nagyi szilvás sütemény receptje!

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 3 egész tojás + 1 tojássárga, 1 evőkanál porcukor, 3 dkg élesztő, 1 csésze langyos tej, 50 dkg magvaváló szilva,
csipetnyi só, kevés fahéjas porcukor.

A porcukrot és a szétmorzsolt élesztőt a langyos tejben elkeverem, majd felfuttatom. A lisztet mély tálba öntöm, mélyítek bele egy üreget, amibe beleteszem a tojásokat és a kis darabokra vágott margarint. Ráöntöm a felfutott élesztőt, és sima tésztává dolgozom össze. Egy cipóba formálom, majd tálba téve belisztezem a tetejét és letakarom egy tiszta ruhával.



Langyos helyen, 2 órán keresztül pihentetem, majd akkorára húzogatom, hogy beleférjen egy közepes nagyságú tepsibe. A tetejére egyenletesen rászórom a megmosott, lecsöpögtetett, kimagozott és apróra vágott szilvadarabokat, és a fahéjas porcukorral meghintve, kis lángon, egy órán keresztül sütöm. Kihűlés után kis kockákra vágva kínálom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése