Oldalak

2012. június 4., hétfő

Karfiolleves joghurttal


1 karfiol (kb. 500 g), 1/2 l víz, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 2 evőkanál mandula, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál liszt só, frissen reszelt szerecsendió 200 g joghurt, 1/4 l tej, 1-2 szál petrezselyemzöld .

Előkészítés:    12 perc
Főzés:        32 perc
Ez a leves rendkívül alkalmas előétel sült csirkéhez vagy bárányhúsból készült ételekhez.
1. A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük és megmossuk. Vízben feltesszük, erős lángon felforraljuk. Majd a hőfokot csökkentjük, az edényt lefedjük, és kb. 8-10 perc alatt puhára főzzük. Miután a levet leöntöttük róla, mindkettőt félretesszük.
2 Ugyanabban az edényben a vajat közepes hőmérsékleten felolvasztjuk. A manduladarabkákat 1-2 percig pirítjuk benne. Szedőkanállal kiszedjük és félrerakjuk. A hagymát megtisztítjuk, összevágjuk, és ugyanabban a vajban azonos hőfokon S percig puhára pároljuk.
3 Lisztet, sót és szerecsendiót teszünk bele, és jól összekeverjük. A félretett főzővizet hozzáadjuk, és addig főzzük a levest, míg be nem sűrűsödik. Levesszük a tűzhelyről, beletesszük a karfiolt és a joghurtot, majd az egészet pépesítjük.
4. A tejet belekeverjük, a levest közepes hőfokon felforrósítjuk, de már nem főzzük. A petrezselymet közben megmossuk, felitatjuk róla a nedvességet és összevágjuk. A levest tányérokba merjük. A pirított, mandulával és a petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése