Oldalak

2012. február 17., péntek

Kefires lángos.


hozzávalók 6 főre
  • 50 dkg finomliszt
  • 1,5 dl tej
  • 2 dl kefír
  • 2 ek tejföl
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • fél marék só
  • 1/4 mk cukor 
A sütéshez:
  • olaj
  • elkészítés
    1. Az élesztőt feloldjuk a langyosra felmelegített tejben, s hozzáadjuk a kis cukrot.
    2. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, s hozzákeverjük a sót.
    3. A lisztbe egy kis mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, s egy kicsi lisztet kavarunk hozzá, s hagyjuk pihenni 10 percet meleg helyen, egy ruhával letakarva.
    4. Ezután hozzáadjuk a tejfölt, és a kefírt, és összedolgozzuk a tésztát. Túl sokáig nem kell dagasztani, elég hamar elválik a kéztől. Ha kicsit lágy, egy kis lisztet adhatunk hozzá, de vigyázzunk, a lángostészta ne legyen kemény.
    5. Amikor kész, hagyjuk pihenni 20-30 percet. Ennek a tésztának nem szükséges sokáig kelnie.
    6. Készítsünk elő egy serpenyőt, s öntsünk bele olajat. Az a jó, ha bőven öntünk bele, mert akkor a lángos nem szívja magába. Forrósítsuk fel az olajat. /Egy kis próbatésztával ellenőrizhetjük a megfelelő hőmérsékletet./
    7. A tésztából tépkedjünk le sárgabaracknyi golyókat, s egy kicsit húzogassuk szét lángos alakúra, de még ne a teljes méretre. Amíg az olaj melegszik, ezek még kelnek egy kicsit /kb 5 perc/.
    8. Fogjunk a kezünkbe egyet közülük, s kezdjük laza mozdulatokkal körkörösen széthúzni a megfelelő méretűre, s tegyük bele az olajba.
      1. Süssük mindkét oldalán kb. 1-1 percig, s amikor megfelelőek, szedjük ki papírtörlvel kibélelt tálba állítva. Amint a következőt is beraktuk az olajba, sózzuk meg a már kivett kész lángost mindkét oldalán ízlés szerint.
      2. Tálaljuk fokhagymával, tejföllel, sajttal, ki hogy szereti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése