Oldalak

2012. január 16., hétfő

Vashiány ellen igyunk céklalevet!


A cékla nem csak egy egyszerű savanyúság, hanem egy igen értékes gyógyító tulajdonsággal bíró zöldségünk is.
A cékla libatop félék családjába tartozó kétnyári növény. Több féle gumóval is rendelkezhet, van, amelyik tojásdad alakú, van amelyik kerek, és a vörös szín különböző árnyalataiban tündököl. Levelei kissé hullámosak, virágzata apró sárgászöld színűek, és májustól egészen augusztus végégi virágzik.
A cékla és a céklalé és igen hatásos zöldség, amelyet legtöbbször, mint savanyúság fogyasztunk. Több ásványi anyag és vitamin is található benne többek között B1, B2, B6 és C-vitamin, foszfor, magnézium, kalcium, és kálium is.
Szabályozza a szervezet sav bázisát, méregtelenítő, vízhajtó és tisztító hatása is van, épp ezért fogyókúra és diéta idején is kiváló. De ezen kívül vérképző emésztést serkentő és máj valamint veseműködést serkentő hatással is bír. A B vitamin tartalom miatt a cékla erősíti az idegrendszert, véd a cukorbetegségtől, szépíti a hajat és a bőrt, és erősíti a kötőszövetet.Mivel nagyon magas a vas tartalma vashiányos állapotban kiemelten ajánlott a fogyasztása. Főleg a hölgyek részére ajánlott pl. terhesség idején, amikor a szervezetnek fokozottan van szükséges a vasra.Heti két-három alkalommal fogyasszunk el 3 dl friss céklalevet, vagy fokozott igénybe vétel esetén akár napi 1 dl céklalé is iható. Az ebéd mellé kínáljunk rendszeresen céklasalátát, vagy savanyúságnak szolgáljuk fel, hiszen nem csak finom, de nagyon egészséges is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése